V času vladavine Rdečih kmerov je v Kambodži umrlo več kot dva milijona ljudi. Foto: EPA
V času vladavine Rdečih kmerov je v Kambodži umrlo več kot dva milijona ljudi. Foto: EPA
Kambodža
Sodišče Združenih narodov za Kambodžo je julija že obsodilo nekdanjega vodjo zapora S-21. Foto: EPA

Noun Čeaf, pomočnik vodje Rdečih Kmerov Pola Pota, se bo na sodišču pojavil naslednje leto, z njim pa še nekdanji predsednik države Khieu Samphan, nekdanji zunanji minister Ieng Sary in njegova žena Thirith. Sodnik Jou Bunleng je na tiskovni konferenci sodišča v Phnom Penhu povedal, da so vse štiri, odkar so jih leta 2007 prijeli, zaslišali že 46-krat, in da so zaradi svoje vloge v režimu Rdečih Kmerov obtoženi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Kot poroča BBC, je 84-letni Ieng Sary v izjemno slabem zdravstvenem stanju, njegova 78-letna žena Thirith, ki je bila pod režimom Rdečih Kmerov ministrica za družbene zadeve, bo prva ženska, ki ji bodo sodili, 79-letni Khieu Samphan pa je bil eden od redkih stikov tega izolacionističnega režima z zunanjim svetom.

Dutch bo v zaporu preživel 16 let
Julija letos je sodišče za Kambodžo zaradi zločinov proti človečnosti sodelovanja pri poboju najmanj 15.000 ljudi na 35 let zaporne kazni obsodilo nekdanjega vodjo zapora Tuol Sleng Kain Guek Eava, poznanega tudi kot Dutch. Zaradi časa, ki ga je že odsedel v zaporu, in zato ker so ga pridržali nezakonito, so mu kazen skrajšali na 16 let.

Dutch je vodil zapor Tuol Sleng, ki so ga imenovali tudi S-21, kamor so pošiljali sovražnike režima Rdečih Kmerov. Od vseh zapornikov v Tuol Slengu je preživelo le nekaj več kot deset ljudi, trije pa so še vedno živi.

V času vladavine kmerov umrlo dva milijona ljudi
V času vladavine Rdečih Kmerov, ki so Kambodžo vodili med letoma 1975 in 1979, je umrlo več kot dva milijona ljudi. Politika Rdečih Kmerov je vključevala uničevanje vere, uničevanje šol, evakuacijo mest, prisilno delo na riževih poljih in usmrtitev tistih, ki so jih označili za sovražnike režima. Voditelj Rdečih Kmerov, "brat številka ena", Pol Pot, je umrl leta 1998.