Generalni sekretar Stoltenberg pred začetkom zasedanja v Bruslju. Foto: Reuters
Generalni sekretar Stoltenberg pred začetkom zasedanja v Bruslju. Foto: Reuters

V Bruslju se začenja zasedanje obrambnih ministrov držav članic Nata. Predstavniki več kot 50 držav se glede Ukrajine sestajajo tretjič, po aprilskem srečanju v oporišču Ramstein v Nemčiji. Tokrat se bodo pogovori zaveznic osredotočili na dobavo orožja Ukrajini.

Kijev nenehno poziva Zahod, naj okrepi dobave težkega orožja Ukrajini, da bi se bolje zoperstavili ruski vojski. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je v ponedeljek dejal, da potrebujejo tisoč havbic, 500 tankov in tisoč brezpilotnih letalnikov.

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je pojasnila, da so do zdaj od zahodnih držav prejeli le deset odstotkov obljubljenega orožja. "Ne glede na to, kako se Ukrajina trudi, ne glede na to, kako profesionalna je naša vojska, brez pomoči zahodnih partnerjev ne bomo mogli zmagati v tej vojni," je dejala.

Biden je Zelenskemu obljubil za milijardo dolarjev orožja. Foto: EPA
Biden je Zelenskemu obljubil za milijardo dolarjev orožja. Foto: EPA

Biden napovedal dobavo orožja v vrednosti milijarde dolarjev

Združeno kraljestvo je napovedalo, da bo zelo kmalu Ukrajini dobavilo sisteme za izstreljevanje raket, Ukrajinci pa na vzhodu države že obstreljujejo ruske položaje s havbicami francoske izdelave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški predsednik Joe Biden je medtem v telefonskem pogovoru ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu zagotovil nadaljnjo podporo ZDA v obrambi pred rusko agresijo in napovedal sprostitev nove varnostne pomoči v vrednosti milijardo dolarjev. Gre za topništvo in sisteme za obrambo obalnih območij ter sodobne raketne sisteme.

Biden je poleg tega naznanil dodatnih 225 milijonov dolarjev humanitarne pomoči Ukrajini, med drugim za pitno vodo, zdravstveno opremo, hrano in gotovino za Ukrajince, da lahko kupijo, kar potrebujejo.

"Pogum, odpor in odločnost Ukrajincev še naprej navdihujejo svet in ZDA bodo skupaj z zavezniki ostale neomajne v zavezi za pomoč v boju za svobodo," je sporočil Biden.

Stoltenberg: Včasih prizadevanja zahtevajo čas

Stoltenberg: Nato bo Ukrajini dobavljal težko orožje

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je pred začetkom srečanja ministrov članic Nata dejal, da bodo zaveznice Ukrajini še naprej dobavljale težko orožje in sisteme dolgega dosega ter da pričakuje, da se bodo na vrhu Nata pozneje ta mesec dogovorili o novem svežnju pomoči Kijevu.

"Včasih ta prizadevanja zahtevajo čas. Ravno zato je pomembno, da imamo sestanek, kot ga imamo danes, da se srečamo z ukrajinskimi predstavniki, da prepoznamo izzive in vprašanja, ki bi jih želeli obravnavati z nami," je dejal Stoltenberg.

Ameriški obrambni minister: Ne moremo si privoščiti popuščanja

Dobava zahodnega orožja zahteva čas, Ukrajina pa bo ob tem potrebovala tudi podporo Zahoda za prehod na nove sisteme, saj se njihove zaloge orožja in streliva iz sovjetskih časov zmanjšujejo, poroča Reuters.

"Ne moremo si privoščiti popuščanja in ne smemo izgubiti moči. Vložki so previsoki," je na začetku srečanja poudaril ameriški obrambni minister Lloyd Austin. "Okrepiti moramo našo skupno zavezanost samoobrambi Ukrajine in si še bolj prizadevati, da zagotovimo, da bo Ukrajina lahko branila sebe, svoje državljane in svoje ozemlje," je dodal.

Ruski napad na Ukrajino ni nevaren le za Ukrajino, ampak je problem za evropsko varnost, zato se moramo še naprej soočati s tem izzivom," je dejal Austin v družbi ukrajinskega obrambnega ministra Oleksija Reznikovega.

Spopadi za Severodoneck kot "ključni trenutek na bojišču"

V Ukrajini potekajo hudi boji za mesto Severodoneck v pokrajini Lugansk na vzhodu države. Kijev trdi, da izgubljajo od 100 do 200 vojakov na dan. "Ukrajina se spoprijema s ključnim trenutkom na bojišču. Rusija uporablja svoja orožja dolgega dosega, da bi premagala ukrajinske sile na položajih," je še dodal Austin.

ZDA so Ukrajini že poslale mobilne raketne sisteme daljšega dosega Himars in havbice. Skupno je Washington od začetka invazije Ukrajini namenil 4,6 milijarde evrov varnostne pomoči. Pomočnica ameriškega zunanjega ministra za politično-vojaške zadeve Jessica Lewis je v Bruslju za Reuters povedala, da bi lahko zaveznice v Ukrajino poslale tudi tanke podjetja General Dynamics Corp ali sisteme zračne obrambe podjetij Lockheed Martin ali Raytheon Technologies.