Kot so poročali hrvaški mediji, naj bi šlo pri odločanju o izključitvi Linića tudi za odločanje o podpori premierju Milanoviću. Foto: EPA
Kot so poročali hrvaški mediji, naj bi šlo pri odločanju o izključitvi Linića tudi za odločanje o podpori premierju Milanoviću. Foto: EPA

Linića je iz stranke že v sredo izključilo predsedstvo SDP-ja, glavni odbor stranke pa je to odločitev v soboto še potrdil. Po 12-urni razpravi je glavni odbor stranke o Linićevi usodi odločil na tajnem glasovanju, kjer je 50 članov glasovalo za izključitev, 47 jih je bilo proti, eden pa se je glasovanja vzdržal.

Po poročanju medijev naj bi premier Zoran Milanović celo zagrozil s predčasnimi volitvami, če glavni odbor ne bi podprl Linićeve izključitve. Redne volitve bodo konec leta 2015.

Razkol v stranki SDP
Hrvaški mediji poročajo, da tesen izid glasovanja kaže na globok razkol v SDP-ju, ki si še vedno ni povsem opomogla po porazu na evropskih volitvah. Številni člani stranke so po glasovanju in razpravi novinarjem povedali, da je jasno, da se je stranka razbila na dva pola, in da je bilo glasovanje proti Liniću na neki način tudi glasovanje za Milanovića ali proti njemu.

Linić je po glasovanju povedal, da mu je žal, da se je glavni odbor odločil, kot se je, in zatrdil, da bo odločitev spoštoval. Dodal je še, da bo stranki, čeprav ni več njen član, stal ob strani, in zanikal govorice, da namerava ustanoviti svojo stranko. "Žal mi je, da smo s tem terorizirali državljane. Zdaj se bomo še bolj resno posvetili reševanju gospodarskih vprašanj," pa je novinarjem po koncu zasedanja povedal premier Milanović.

Linić Milanovića obtožil zlorabe položaja in korupcije
Premier Milanović je Linića z mesta ministra za finance odstavil 6. maja zaradi suma, da je pred stečajno poravnavo podjetja Spačva oškodoval državni proračun. Po odstavitvi je Linić Milanovića obtožil korupcije in zlorabe položaja. Za politični obračun z njim naj bi zlorabil obveščevalni aparat in policijo, obtožil pa ga je tudi, da je ščitil svojega prijatelja Sinišo Petrovića, čeprav je v nadzornem odboru hrvaške naftne družbe Ina sprejemal odločitve v nasprotju z interesi Hrvaške, ter da so premierjevi prijatelji in člani širše družine dobivali ugodna posojila v Hrvaški banki za obnovo in razvoj.