Čeprav Aung San Su Či ne more postati predsednica države, je že napovedala, da bo voditeljica Mjanmara. Foto: Reuters
Čeprav Aung San Su Či ne more postati predsednica države, je že napovedala, da bo voditeljica Mjanmara. Foto: Reuters

Po prešteti večini glasovnic je jasno, da bo imela stranka, ki končuje desetletje vladavine vojske, v parlamentu najmanj 348 od skupno 664 sedežev.

Z dvotretjinsko večino bo stranka lahko tudi sama izbirala novega predsednika, ki pa glede na ustavo ne more postati Aung San Su Či. Mjanmarska vlada, ki ima podporo močne vojske, je v sredo obljubila, da bo spoštovala izide nedavnih parlamentarnih volitev, in izrazila čestitke stranki NLD za prepričljivo zmago. Na koncu bi stranka NLD lahko prejela kar 90 odstotkov vseh glasov.

Nedeljskih volitev se je imelo pravico udeležiti okoli 30 milijonov ljudi, volilna udeležba pa je bila 80-odstotna. Četrtina poslanskih mest v parlamentu sicer pripada vojski.

Zmaga je za Aung San Su Či toliko slajša, saj mineva peta obletnica, ko jo je vojaška hunta izpustila iz hišnega zapora. Še vedno so namreč sveži spomini na volitve leta 1990, ko je NLD prav tako slavila, a ji je vojaška hunta preprečila prevzem oblasti, kar je državo pahnilo v mednarodno osamitev.