Nova Zelandija je tudi ena tistih držav, ki je v boju proti kajenju uvedla enotne embalaže cigaret. Foto: EPA
Nova Zelandija je tudi ena tistih držav, ki je v boju proti kajenju uvedla enotne embalaže cigaret. Foto: EPA
Kot večino preostalih avtohtonih ljudstev zahodnega sveta tudi Maore pestijo revščina, družinsko nasilje in zasvojenost. Foto: EPA
Nova Zelandija ima eno najstrožjih kadilskih zakonodaj. Foto: AP

Po podatkih ministrstva za zdravstvo 18 odstotkov Novozelandcev kadi redno, pri čemer opazno izstopa delež Maorov in drugih avtohtonih pacifiških manjšin. Kljub vladnim ukrepom je število kadilcev v tej skupini v zadnjih devetih letih le rahlo upadlo, največji kadilci na Novi Zelandiji pa so maorske ženske, od katerih kadi kar 42 odstotkov.

Dr. Marewa Glover, profesorica na univerzi Massey, pravi, da davek na tobačne izdelke najbolj prizadene etnične skupine, ki si cigaret ne morejo privoščiti, hkrati pa je zanje najmanj
verjetnosti, da bodo kajenje opustili. "Davek na tobak je nazadnjaški ukrep, ki resnično škodi ljudem," je povedala za Guardian. "Odnos do kadilcev je na Novi Zelandiji precej pobesnel, precej zloben, vlada pa goreča kultura udrihanja po kadilcih. Maorska in pacifiška ljudstva nosijo breme te stigme, še posebej maorske ženske, čeprav se v svojih življenjih spopadajo s hujšim stresom, zaradi katerega je za njih zelo verjetno, da začnejo kaditi, in jim je težje prenehati s kajenjem."

Raziskava iz leta 1984 je pokazala, da je med Maori najvišji delež raka na pljučih na svetu, kar je spodbudilo prvi vladni program nadzora nad tobakom. Prejšnji teden je vlada napovedala, da bo še naprej postopoma dvigala ceno cigaret do leta 2020, njen cilj pa je, da bi bila Nova Zelandija do leta 2025 nekadilska.

Kajenje postaja maorska težava
"Pred 30 leti je bilo kajenje vsesplošna družbena težava in obdavčenje je delovalo. A zdaj lahko vidimo, da vlada velik razkorak med kadilci glede na etnično poreklo, pri čemer so največji kadilci Maori," razlaga Gloverjeva. Po njenem mnenju bi se morala tobačna zakonodaja lotiti predvsem visokega kadilskega deleža med Maori in socioekonomskih dejavnikov (finančne težave, družinsko nasilje, visoka nezaposlenost), ki jih ženejo k tej razvadi.

Vladi se zdi, da je aktualna zakonodaja povsem na mestu. "S temi novimi podražitvami bomo pomagali spodbujati maorske in pacifiške kadilce, da kajenje opustijo in s tem zmanjšajo breme bolezni, ki jih povzroča kajenje," je povedala Deborah Woodley z ministrstva za zdravje. "Te podražitve bodo tudi preprečile otrokom in mladim - najobčutljivejši skupini prebivalstva-, da bi začeli kaditi."

Statistika kaže, da na Novi Zelandiji vsak dan za posledicami kajenja in pasivnega kajenja umre približno 13 ljudi. Dva novozelandska sveta nameravata prepovedati kajenje na javnih prostorih, kot so parki, športna središča in železniške postaje, kar Gloverjeva obžaluje. "Ta skupina plačuje vsako leto več za cigarete, čeprav gre za priznano zasvojenost, zdaj pa je sovraštvo do kadilcev na Novi Zelandiji že tako hudo, da se ljudje počutijo upravičeni kadilce gledati postrani ali pa jim ukazovati, naj prenehajo. Zaradi teh ukrepov ljudje resnično trpijo, za nameček pa še delujejo ne."