V Tadžiju ameriška vojska uri pripadnike iraške vojske za boj proti skrajnežem. Foto: Reuters
V Tadžiju ameriška vojska uri pripadnike iraške vojske za boj proti skrajnežem. Foto: Reuters

Najprej je zgodaj zjutraj pred vhodom v plinarno v mestu Tadži razneslo avtomobil bombo, nato pa je pridrvel drugi avtomobil s šestimi napadalci, ki so bili opasani z razstrelivom in so se takoj spopadli s pripadniki varnostnih sil. Okoliški prebivalci poročajo, da so slišali silovit pok in videli gost dim, ki se je valil z območja tovarne.

Na prizorišče napadov je nemudoma prihitelo na desetine pripadnikov varnostnih sil, spopad s skrajneži pa naj bi trajal eno uro. Skrajneži so tudi podtaknili požar, ki so ga pozneje varnostniki omejili in pogasili.

Novinarska agencija Amak, ki podpira skrajno sunitsko skupino Islamska država, je sporočila, da za napadom stojijo njeni pripadniki, ki so v preteklem tednu izvedli niz napadov, v katerih je bilo ubitih več kot sto ljudi.

Iraški premier Hajder Al Abadi je v soboto pojasnil, da skrajneži izkoriščajo politično krizo v državi in napadajo območja pod nadzorom vlade. Islamska država je v preteklem letu doživela nekaj pomembnih porazov na bojiščih, a še vedno nadzoruje znaten del Iraka. Al Abadi si prizadeva reformirati vlado in vanjo pripeljati neodvisne strokovnjake, a mu to do zdaj zaradi političnih blokad še ni uspelo.