Panično kupovanje hrane ob pandemiji je razkrilo krhkost dobaviteljskih verig. Foto: Reuters
Panično kupovanje hrane ob pandemiji je razkrilo krhkost dobaviteljskih verig. Foto: Reuters

Po besedah vodij FAO-ja, WTO-ja in WHO-ja je panično kupovanje hrane že razkrilo krhkost dobaviteljskih verig, saj so trgovske police v številnih državah ostale prazne.

"Negotovost glede dostopnosti hrane je sprožila val omejitev pri izvozu, kar je povzročilo pomanjkanje živil na svetovnem trgu," so zapisali generalni direktor Organizacije ZN-a za hrano in kmetijstvo (FAO) Qu Dongyu, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Adhanom Ghebreyesus in direktor Svetovne trgovinske organizacije (WTO) Roberto Azevedo.

"V času spopadanja z boleznijo covid-19 morajo biti vsi napori vloženi v to, da trgovinski tokovi tečejo kar se da normalno, predvsem da se izognemo pomanjkanju hrane," so opozorili.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Države so pozvali, naj ob sprejemanju ukrepov, s katerimi želijo poskrbeti za zdravje ljudi, zagotovijo tudi, da se verige s hrano ne pretrgajo.

Opozorila pred motnjami v kmetijski proizvodnji

Dolgoročne omejitve potovanj lahko zaradi nerazpoložljivosti delovne sile in nezmožnosti, da bi hrano dostavili na tuje trge, povzročijo motnje tudi v kmetijski proizvodnji.

"Takšni ukrepi, kot so oviranje gibanja delavcev kmetijske in živilske industrije ter zastoji na mejah, povzročajo kvarjenje hitreje pokvarljivih izdelkov in povečujejo odpadke hrane," so še opozorili.

Pozvali so tudi k zaščiti zaposlenih v proizvodnji, predelavi in distribuciji hrane.

"V takšnih okoliščinah je mednarodno sodelovanje bolj, ne manj nujno," so poudarili. Kot poudarjajo, je treba zagotoviti, da odziv na covid-19 ne bo nenamerno ustvaril neupravičenega pomanjkanja osnovnih prehranskih izdelkov in še poglobil lakoto in podhranjenost.