Stalna bo postala tudi zahteva, da morajo biti sposobni preživljati člane družine, s katerimi se želijo združiti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Švedska se spopada s težavami z integracijo priseljencev. Foto: Reuters
Švedska se spopada s težavami z integracijo priseljencev. Foto: Reuters

Pravosodni minister Morgan Johansson je na novinarski konferenci dejal, da so temeljna pravila v skladu s tistimi v večini drugih članic EU-ja.

Dovoljenje za začasno bivanje na Švedskem praviloma dodeljujejo beguncem že od sprejetja začasne zakonodaje leta 2016. Slednjo so sprejeli kot odgovor na migrantsko krizo leta 2015, ko je Švedska sprejela več kot 160.000 prosilcev za azil, največ na prebivalca v EU-ju. Začasna pravila bi morala veljati do leta 2019, a so njihovo veljavo podaljšali do letošnjega poletja, ker se niso mogli dogovoriti za trajna pravila.

Če bo vladni predlog podprl parlament, bi lahko zakon začel veljati julija. Čeprav so mnoge spremembe v skladu z začasno zakonodajo, pa so bolj restriktivne od prejšnje zakonodaje.

Država z 10,3 milijona prebivalcev je med letoma 2010 in 2019 odobrila azil in združitev z družinami več kot 400.000 ljudem. Država se spopada s težavami z njihovo integracijo, brezposelnost pa je višja med tistimi, ki so se rodili v tujini.