'Naj drugi zdaj poskrbijo za Sirijo. Zelo zelo hitro se bomo umaknili in se vrnili v domovino, kamor naši vojaki spadajo,' je dejal Trump prejšnji teden. Zdaj si je premislil. Foto: Reuters
'Naj drugi zdaj poskrbijo za Sirijo. Zelo zelo hitro se bomo umaknili in se vrnili v domovino, kamor naši vojaki spadajo,' je dejal Trump prejšnji teden. Zdaj si je premislil. Foto: Reuters
Sirija
Islamska država je v Siriji in Iraku izgubila okoli 90 odstotkov ozemlja, ki ga je predtem osvojila. Foto: Reuters

Člani sveta za nacionalno varnost so ameriškega predsednika prepričali, da bi umik ameriških enot iz Sirije, v kateri že več kot sedem let trajajo spopadi, pomenil tveganje za ponoven vzpon skrajne teroristične skupine Islamska država, ki je v zadnjem času izgubila veliko ozemlja, a še vedno deluje, poroča BBC.

Bela hiša je tako v sredo sporočila, da se ameriška vojaška misija v Siriji približuje "hitremu koncu", ni pa podala natančne časovnice umika. "Islamska država je skoraj že popolnoma poražena, a za prihodnje načrte in cilje se bodo ZDA posvetovale s svojimi zavezniki. Pričakujemo, da bodo države v regiji in druge, vključno z Združenimi narodi, skupaj delale za mir in zagotovile, da se Islamska država nikoli več ne okrepi," so dodali.

Po poročanju NBC-ja se je Trump na srečanju s svetovalci za nacionalno varnost strinjal, da ameriški vojaki ostanejo v Siriji za nedoločeno obdobje, "a pri tem, milo rečeno, ni bil prav vzhičen". "Ko je poslušal odgovore svojih sodelavcev, je bil videti frustriran in razkačen," je dejal neimenovani član administracije.

Računa na pomoč zaveznic
Da ameriške sile ostanejo v Siriji, se strinja tudi ameriški obrambni minister James Mattis, ki je Trumpu zagotovil, da bo Pentagon še naprej postopno zmanjševal število vojakov v Siriji. Trumpa je zanimalo, koliko časa natančno bo potrebno, da bodo koalicijske sile utrdile svoje pridobitve in dokončno porazile IS, a svetovalci mu nismo mogli povedati točnega datuma. Dejal je tudi, da računa na pomoč nekaterih držav z Bližnjega vzhoda, da bodo z obsežnimi finančnimi sredstvi pomagale pri obnovi popolnoma uničene države. Po Trumpovih besedah je savdska vlada v ta namen pripravljena nameniti kar štiri milijarde dolarjev. Sam pa je nedavno zamrznil nakazilo 200 milijonov dolarjev, namenjenih za obnovo Sirije, ki jih je odobril zdaj že nekdanji zunanji minister Rex Tillerson.

ZDA imajo trenutno v vzhodni Siriji okoli 2.000 vojakov, ki pomagajo Sirskim demokratičnim silam (SDF) v boju proti Islamski državi. SDF je ob pomoči letalskih napadov koalicije pod vodstvom ZDA v preteklih treh letih osvojil na tisoče kvadratnih kilometrov ozemlja - po poročanju ameriških strokovnjakov je IS izgubil kar 89 odstotkov ozemlja v Siriji in Iraku.

Trump je lani večkrat namignil, da bo ameriške vojake umaknil iz Afganistana, a se to potem ni zgodilo.