Številni vplivni politiki so prepričani, da se države niso ustrezno spopadle z vprašanjem mamil. Foto: EPA
Številni vplivni politiki so prepričani, da se države niso ustrezno spopadle z vprašanjem mamil. Foto: EPA
Kokain
Število uporabnikov kokaina se je med letoma 1998 in 2008 povečalo za 27 odstotkov. Foto: EPA

Svetovna komisija za politiko do mamil je izdala poročilo, kjer so pozvali k legalizaciji nekaterih mamil in k prekinitvi kriminalizacije, stigmatizacije in marginalizacije uporabnikov mamil, ki ne želijo škodovati drugim. V poročilu so zapisali, da svetovna politika proti mamilom ni dosegla svojega cilja, ampak je le spodbujala organizirani kriminal, stala davkoplačevalce na milijone dolarjev in pripomogla k na tisoče smrtnim žrtvam.

BBC na svoji spletni strani piše, da poročilo navaja številke Združenih narodov, da se je svetovna poraba opiatov od leta 1998 do leta 2008 povečala za 35 odstotkov, poraba kokaina je narasla za 27 odstotkov, poraba kanabisa pa za 8,5 odstotka.

"Vojna proti mamilom ne more biti dobljena"
Avtorji poročila ob tem kritizirajo svetovne vlade, ki so prepričane, da je trenutna vojna proti mamilom učinkovita. "Politični voditelji in javne osebnosti bi morali imeti dovolj poguma, da bi v javnosti povedali tisto, kar si mislijo, to pa je, da podatki kažejo, da represivna strategija ne bo rešila vprašanja mamil in da vojna proti njim ni in ne more biti dobljena," so zapisali.

"Namesto da bi kaznovali uporabnike mamil, ki nikomur ne škodijo, bo morale vlade ustaviti kriminalizacijo uporabe mamil, morale bi vpeljati modele, na podlagi katerih bi razbili organizirane kriminalne mreže in uporabnikom mamil omogočiti zdravljenje njihove odvisnosti. Odvisnike morajo obravnavati kot bolnike, ne kot zlobneže," so še zapisali v poročilu. Ob tem so pozvali k politiki, ki bi temeljila na metodah, ki so se že izkazale kot učinkovite pri zmanjševanju kriminala, ter na gospodarskem in socialnem razvoju.

Črna pika ZDA, te zavračajo poročilo
Komisija je bila še posebej kritična do ZDA in jih pozvala, da morajo opustiti svoj pristop, ki temelji izključno na preganjanju uporabnikov mamil in sprejeti nove metode, ki bodo temeljile na socialnih in človekovih pravicah. "Upamo, da bodo ZDA vsaj začele razmišljati o alternativah," je ob predstavitvi poročila dejal nekdanji kolumbijski predsednik Cesar Gaviria. "Mislimo, da se ZDA ne razvijajo tako, da bi bilo v skladu s svetovnimi interesi," je še dodal.

Bela hiša je ugotovitve komisije že zavrnila in dejala, da je poročilo zavajajoče. "Zasvojenost z mamili je bolezen, ki jo lahko uspešno preprečimo in pozdravimo," je povedal tiskovni predstavnik ameriške službe za nadzor nad mamili. "Če bomo mamila naredili še bolj dostopne, kot so predlagali v poročilu, bomo našo skupnost težje nadzirali in jo težje ohranjali zdravo in varno," je še dodal.

V komisiji številne vplivne osebnosti
19-člansko komisijo sestavljajo nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan, nekdanji mehiški predsednik Ernesto Zedillo, nekdanji brazilski predsednik Fernando Henrique Cardoso, nekdanji kolumbijski predsednik Cesar Gaviria, nekdanji predsednik ameriške centralne banke (Fed) Paul Volcker, grški premier George Papandreou, podjetnik Richard Branson, vplivna latinskoameriška pisatelja Carlos Fuentes in Mario Vargas Llosa, nekdanji visoki predstavnik Evropske unije za zunanjo politiko Javier Solana in nekdanji ameriški zunanji minister George Schultz.