Svetovni voditelji pravijo, da je Al Asad izgubil podporo svojega ljudstva in da mora zato oditi. Foto: EPA
Svetovni voditelji pravijo, da je Al Asad izgubil podporo svojega ljudstva in da mora zato oditi. Foto: EPA
Sirija
V sredo naj bi sirske varnostne sile ubile najmanj deset ljudi. Foto: EPA
Sankcije in pozivi k odstopu za Al Asada

"Stalno smo ponavljali, da mora predsednik Al Asad izvesti demokratično tranzicijo ali odstopiti. V dobrobit sirskega ljudstva - napočil je čas, da predsednik Al Asad odstopi," je dejal predsednik ZDA Barack Obama. Ob tem je proti Siriji odredil nove sankcije, ki predvidevajo zamrznitev celotnega premoženja sirske vlade, prepoved ameriških vlaganj in izvoz v Sirijo ter uvoz nafte in plina iz te države.

Poziv k novim sankcijam EU-ja
Voditelji Francije, Nemčije in Velike Britanije so v skupni izjavi ostro obsodili krvavo zadušitev miroljubnih protestov in množične kršitve človekovih pravic ter Al Asada pozvali, naj se sooči s tem, da sirsko ljudstvo zavrača njegov režim, in da naj v interesu Sirije in enotnosti sirskega ljudstva odstopi s položaja. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, nemška kanclerka Angela Merkel in britanski premier David Cameron so se tudi zavzeli za nadaljnjo zaostritev sankcij Evropske unije proti Al Asadovemu režimu.

"Obljube po reformah sirskega predsednika so izgubile vsakršno verodostojnost, saj reforme pod stalnim zatiranjem ne morejo delovati," je zapisala visoka zunanja predstavnica EU-ja Catherine Ashton in dodala, da EU ugotavlja, da je Al Asad v očeh sirskega naroda izgubil vso verodostojnost in bi moral odstopiti.

Al Asad: Konec operacij proti protestom
Al Asad je generalnemu sekretarju ZN-a Ban Ki Munu v telefonskem pogovoru zagotovil, da je ustavil policijske in vojaške operacije proti prodemokratičnim protestom. Ban je Al Asadu izrazil zaskrbljenost zaradi zadnjih novic o nadaljevanju vsesplošnih kršitev človekovih pravic in čezmerne uporabe sile nad civilisti po vsej Siriji, vključno z napadi soseske v obmorskem mestu Latakija, kjer živi na tisoče palestinskih beguncev. Sirski predsednik je generalnemu sekretarju zatrdil, da je ustavil vse operacije varnostnih sil proti protestnikom.

Prodemokratični protesti z zahtevami po odstopu predsednika Al Asada potekajo od marca, ubitih pa naj bi bilo najmanj 2.000 civilistov. Oblasti v Damasku za proteste krivijo oborožene tolpe in tujo zaroto.

Trdijo, da je bilo v zadnjih petih mesecih protestov ubitih okoli 500 pripadnikov varnostnih sil. Ker so oblasti prepovedale delovanje tujih in neodvisnih medijev, ni mogoče preveriti podatkov o žrtvah.

Zadušitev protestov morda zločin proti človečnosti
Ban se je z Al Asadom po telefonu pogovarjal pred zasedanjem Varnostnega sveta ZN-a, na katerem bo komisarka ZN-a za človekove pravice Navi Pillay predstavila poročilo Sveta ZN-a za človekove pravice, ki ugotavlja, da bi lahko nasilne zadušitve protestov v Siriji s strani sirskih varnostnih sil pomenile zločin proti človečnosti.

Pillayeva naj bi Mednarodno kazensko sodišče (ICC) pozvala k preiskavi nasilnega zatrtja prodemokratičnih protestov v Siriji. Pillayeva je v poročilu zapisala, da obstajajo dokazi o hudih kršitvah mednarodnega prava.

Latakija pomembna za vladajoči režim
Pilayeva naj bi pri tem izpostavila mesto Latakija, ki je bilo v preteklih dneh priča obsežni vojaški operaciji z morja in kopnega, pri čemer je bilo zaradi napadov na tisoče palestinskih beguncev prisiljeno zbežati iz taborišč.

Mesto Latakija je še posebej pomembno za 45-letnega Al Asada, saj prihaja iz bližnje vasi, tam pa je pokopan tudi njegov oče, od katerega je oblast prevzel po njegovi smrti leta 2000. Asadova družina skupaj s svojimi prijatelji tudi nadzoruje donosne posle v tamkajšnjih pristaniščih in mestne finance.

Sankcije in pozivi k odstopu za Al Asada