Napad v Moskvi naj bi izvedli samomorilki, ki naj bi prihajali iz nemirnega Severnega Kavkaza. Foto: Reuters
Napad v Moskvi naj bi izvedli samomorilki, ki naj bi prihajali iz nemirnega Severnega Kavkaza. Foto: Reuters
Kakšen bo odziv ruskih oblasti?
Samomorilki sejali smrt v Moskvi

Pahor je poslal sožalno brzojavko predsedniku vlade Ruske federacije Vladimirju Putinu. Premier Pahor je izrazil globoko pretresenost ob dogodkih in poudaril, da so žrtve eksplozij opomin mednarodni skupnosti, da se še bolj resno spopade z zlom, ki ga svetu prinaša terorizem. Ob tem je premier Pahor v svojem imenu in v imenu vlade izrekel iskreno sožalje svojcem in prijateljem umrlih ter predstavnikom ruske vlade.

Žbogar: "Slovenija najostreje obsoja terorizem"
Napad na podzemni železnici v Moskvi je najodločneje obsodilo tudi slovensko zunanje ministrstvo, ki je izrazilo sožalje svojcem žrtev in ruskim oblastem. Minister Samuel Žbogar je ruskemu kolegu Sergeju Lavrov poslal sožalno pismo. Na MZZ-ju so dodali, da po doslej znanih podatkih med žrtvami in ranjenimi ni slovenskih državljanov.

"Slovenija najostreje obsoja terorizem in izraža solidarnost z vsemi državami, žrtvami terorističnih napadov. Za terorizem ni in ne more biti opravičila," so na zunanjem ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani Mladike.

Obama: "Nespoštovanje človeškega življenja"
Napad na moskovsko podzemno železnico je ostro obsodil tudi ameriški predsednik Barack Obama. "Grozljivi napadi kažejo na nespoštovanje človeškega življenja," je dejal Obama in dodal, da ZDA podpirajo Rusijo v obsojanju nasilja in terorističnih napadov. Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila pretresenost zaradi napadov in dejala, da upa, da jih bodo ruske oblasti čim prej preiskale. "Pretresljivo je, da so taki napadi mogoči v središču Moskve," je dejala Merklova.

Evropska unija enotna v obsodbi
Britanski premier Gordon Brown je ruskim oblastem izrazil sožalje in dejal, da za taka dejanja ni opravičila. V imenu zveze Nato je napade obsodil generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen in dejal, da je Nato odločen nadaljevati boj proti terorizmu skupaj z Rusijo. Da ni opravičila za terorizem, je poudaril tudi predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Bouzek, visoka zunanja predstavnica Evropske unije Catherine Ashton pa je izrazila sožalje sorodnikom žrtev. Zaradi napada je pretresen tudi predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Kakšen bo odziv ruskih oblasti?
Samomorilki sejali smrt v Moskvi