Švica se zapira. Foto: EPA
Švica se zapira. Foto: EPA
Švica
V nedeljo zvečer so se številni Švicarji podali na ulice mest in protestirali proti izidom referenduma, ki bodo zdaj v roku treh let postali zakon. Foto: EPA
Martin Schulz
Martin Schulz Švicarjem: Ne morete koristiti le prednosti skupnega evropskega trga. Foto: EPA

Kot smo poročali v nedeljo, so Švicarji na nedeljskem referendumu tesno izglasovali uvedbo kvot za priseljevanje iz držav Evropske unije, saj je za pobudo "stop množičnemu priseljevanju" glasovalo 50,3 odstotka volivcev. Glede na izid referenduma mora švicarska vlada v treh letih sprejeti ustrezno zakonodajo in spremeniti sporazum z Evropsko unijo o prostem pretoku oseb, ki ga je podpisala leta 1999.

Unija bo preučila posledice referenduma za medsebojne odnose
Evropska komisija je že v nedeljo izrazila obžalovanje, da so se Švicarji odločili za omejitev priseljevanja, ter napovedala, da bodo preučili posledice te odločitve za odnose med Švico in Evropsko unijo. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je Švicarje posvaril, da ne morejo koristiti le prednosti in pozitivnih stvari skupnega evropskega trga.

Na odločitev Švicarjev se je odzval tudi predsednik zunanjepolitičnega odbora Evropskega parlamenta Elmar Brok, ki je dejal, da bi kot partnerka EU-ja Švica v primeru omejevanja priseljevanja kršila pravico državljanov Unije do svobode gibanja. "Tega ne moremo sprejeti brez nasprotovanja," je povedal za časnik Kölner Stadt-Anzeiger in odprte meje označil za enega od temeljev skupnega trga.

Merkova "pričakuje težave"
S stališčem EU se je strinjal francoski zunanji minister Laurent Fabius, ki je menil, da bi morala EU znova preučiti svoje odnose z alpsko državo. "Po mojem mnenju je to slaba novica tako za Evropo kot za Švicarje, saj se država zapira. To jih bo kaznovalo," je dejal.

Nemška kanclerka Angela Merkel zaradi glasovanja pričakuje "precejšnje težave", je povedal njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert. Je pa poudaril, da nemška vlada izid referenduma spoštuje. V Švici živi kakih 300.000 Nemcev, ki so po Italijanih s tem druga največja priseljenska skupina v Švici.

Globoko razočaranje nad odločitvijo Švice je izrazila tudi švedska ministrica za evropske zadeve Birgitta Ohlsson, ki je dejala, da izid referenduma ne bo prinesel nič dobrega, Unija pa bo morala po njenih besedah dobro premisliti o nadaljnjem odnosu s Švico. Tudi norveški državni sekretar za zadeve Evropskega gospodarskega prostora Vidar Helgeson je dejal, da se bo morala država pozanimati o morebitnih posledicah referenduma za 1.500 Norvežanov, ki bivajo v Švici.

Glavna tema na srečanju zunanjih ministrov
O izidu švicarskega referenduma naj bi se danes pogovarjali tudi zunanji ministri EU na zasedanju v Bruslju, njihova mnenja pa so zelo podobna stališču Evropske komisije. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je ocenil, da so Švicarji z glasovanjem na referendumu najbolj škodili sebi, in ponovil Schulzevo opozorilo, da ne morejo iz odnosa z EU pobrati le "rozin", saj to ne more biti dolgoročno učinkovita strategija.

Britanski zunanji minister William Hague je dejal, da bo treba še preučiti, kaj izid referenduma v praksi pomeni za odnose med EU in Švico. Vsekakor bomo imeli v nadaljnjih pogovorih v mislih 40.000 Britancev, ki delajo v Švici, je dodal.

Tudi francoski minister za evropske zadeve Thierry Repentin je poskušal pomiriti okoli 150.000 Francozov, ki živijo ob meji s Švico in delajo v tej državi, češ da takojšnjih posledic ne bo, saj ima švicarska vlada tri leta časa, da odloči o ukrepanju.

Belgijski in luksemburški zunanji minister, Didier Reynders in Jean Asselborn, pa sta posvarila, da lahko ima izid referenduma resne posledice za odnose med EU in Švico.

Desničarske stranke izid pozdravljajo
Po drugi strani so v evropskih desničarskih strankah izid referenduma pozdravili. Vodja britanske evroskeptične stranke Ukip Nigel Farage je dejal, da se je Švica uprla nadlegovanju neizvoljenih uradnikov v Bruslju. "To je čudovita novica za nacionalno suverenost in ljubitelje svobode po Evropi," je dejal Farage, ki je tudi sam evropski poslanec, njegova stranka pa se zavzema za uvedbo omejitve priseljevanja v Veliki Britaniji.

Tudi francoska skrajno desničarska stranka Front National je pozdravila "lucidnost švicarskega ljudstva" in ob tem Francijo pozvala k ustavitvi "množičnih migracij". Avstrijski svobodnjaki (FPÖ) so napovedali, da bodo tudi Avstrijci, če bodo imeli priložnost, glasovali na podobnem referendumu, za podobno glasovanje pa so se zavzeli tudi v italijanski Severni ligi.

"Posledice referenduma za celo Evropo"
Tudi evropski mediji so v ponedeljkovih izdajah izrazili zaskrbljenost nad odločitvijo Švicarjev. Nemški Tagesspiel je tako zapisal, da se je z izidom referenduma povečala verjetnost, da bodo evropski skeptiki po majskih evropskih volitvah največja skupina v Evropskem parlamentu, pri francoskem Les Echos pa so prepričani, da bo referendum prinesel "težko predvidljive gospodarske posledice". Španski dnevnik El Pais ob tem opozarja, da bo imela tesna zmaga nasprotnikov množičnega priseljevanja v Švici posledice za celo Evropo.