V Mitrovici so se prejšnji teden zvrstili številni incidenti med srbsko in albansko prebivalstvo razdeljenega mesta. Foto: Reuters
V Mitrovici so se prejšnji teden zvrstili številni incidenti med srbsko in albansko prebivalstvo razdeljenega mesta. Foto: Reuters
Eulex
Misija EU-ja na Kosovu je zadolžena za ohranjanje miru. Foto: EPA

"To je zelo slaba zamisel. Ne želim si spreminjati meja, temveč se integrirati v evroatlantske strukture. Če dopustimo spremembo meja kjer koli, bo to prineslo verižno reakcijo in posledice za celotno regijo," je Thaci povedal ob robu vrha Croatia Summit v Dubrovniku.

Kosovo, kjer etnični Albanci predstavljajo 90 odstotkov prebivalstva, je neodvisnost od Srbije enostransko razglasilo pred dvema letoma, a oblast Prištine ne sega na ozemlje severno od reke, ki deli Mitrovico, kjer je srbsko prebivalstvo v manjšini.

Srbija naj bi pripravljala predlog
Srbski časnik Blic je pisal o predlogu, ki naj bi ga pripravlja Beograd, po katerem bi sever Kosova, kjer večinoma živijo Srbi, priključili Srbiji, Kosovo pa naj bi v zameno dobilo dolino Preševo na jugu Srbije, kjer so Albanci večinsko prebivalstvo. Evropski diplomati nasprotujejo vsakršnemu spreminjanju meja brez privolitve, neuradno pa bi bili pripravljeni na spreminjanje meja, če bi v to privolili obe vpleteni državi.

"Posledice menjave bi bile v Makedoniji, na Kosovu, v Srbiji in Črni gori ter Kosovu. Vsaka država v regiji ima svojo Mitrovico," meni Thaci, nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova (OVK).

Minister napovedal, da bo na sever poslal policijo
Prejšnji teden je v eksploziji v Mitrovici umrl en človek, srbski član kosovskega parlamenta pa je bil žrtev napada. Incidenta sta višek napetosti, ki v Mitrovici tlijo med Albanci in Srbi. Kosovski notranji minister Bajram Rexhepija je izjavil, da bo na sever Kosova napotil specialne enote policije, da bi vzdrževale red in mir. Dodal je, da ima kosovska policija z misijo Eulex podpisan sporazum, da lahko na sever Kosova pošlje posebne policijske enote za operativno zaščito.

Oster odziv Tadića
To je odkrita grožnja z vojno, se je na besede Rexhepija odzval predsednik Srbije Boris Tadić. "Predsednik Srbije je poudaril, da bodo začasne institucije na Kosovu edine odgovorne za katastrofalne posledice morebitne uresničitve te grožnje," piše na uradni spletni strani srbskega predsednika. Tadić je poudaril, da takšne hujskaške izjave in druge provokacije ogrožajo krhek mir in stabilnost na severu Kosova.

"Nobenega dogovora o namestitivi policije"
Vodja Eulexa Yves de Kermabon je v petek sicer ocenil, da so razmere na severu Kosova mirne in da je za vzdrževanje reda in miru na tem območju zadolžena kosovska policija ob nadzoru, spremstvu in nasvetih Eulexa. Poudaril je, da ne obstaja nikakršen sporazum o namestitvi specialnih policijskih enot na tem območju.

ICJ bo kmalu sporočil sodbo
Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) naj bi konec meseca sporočilo svojo razsodbo o skladnosti kosovske enostranske razglasitve neodvisnosti. "Po tem pričakujemo nova diplomatska priznanja in novo fazo odnosov s Srbijo," je Thaci prepričan, da bo sodišče odločilo v korist Kosova.

Blair: Odločitev ICJ-ja ne spreminja neodvisnosti
Tony Blair
, nekdanji britanski premier, ki se je dva dni mudil v Prištini in tam doživel junaški sprejem, je prepričan, da odločitev ICJ-ja ne bo vplivala na neodvisnost Kosova. "ICJ bo sprejel svojo odločitev, a neodvisnost Kosova ostaja. Mogoče si je predstavljati položaj, ko bosta sčasoma Srbija in Kosovo skupaj v Evropski uniji, to ni nemogoče," meni Blair.