Vse oči Srbije so zdaj uprte v Tadića. Foto: EPA
Vse oči Srbije so zdaj uprte v Tadića. Foto: EPA

Po petkovih pogovorih vodilnih v Demokratski stranki je Tadić povedal, da se s Socialistično stranko Srbije (SPS) nadaljujejo pogajanja o oblikovanju nove vlade, vendar se bodo o imenu premierja dogovorili naknadno, poroča Blic.

"Vem, da vas zanima, kdo bo premier, a najprej bomo govorili o programu nove vlade, nato pa o ureditvah glede osebja," je dejal Tadić novinarjem po sestanku.

Demokrati kot pogoj za skupno vlado od SPS-ja pričakujejo podporo, da "se pripelje red v Srbijo", kar zajema tudi obračun s tajkuni in cenejšo, a učinkovitejšo vlado.

Na petkovem sestanku predsedništva DS-ja je dozdajšnji župan Beograda in namestnik predsednika stranke Dragan Đilas izrazil željo, da ostane tudi v naslednjem mandatu župan prestolnice.

Hud pritisk na Tadića
Tadić se je sicer v zadnjih dneh znašel pod ogromnim pritiskom, naj vendar sprejme mesto predsednika vlade. Najprej so ga za to v ponedeljek zaprosili podpredsedniki stranke, nato pa so tudi predsedniki SPS-ja, JS-ja in LDP-ja javno izjavili, da bi bilo najbolje, če bi bil premier Tadić. Strokovna javnost je tako izbiro večinoma podprla kot najrazumnejšo.

Medtem pa so se tem pritiskom pridružili tudi zahteve in opozorila tako iz Srbije kot tudi od predstavnikov iz tujine, da se vlada oblikuje čim hitreje.

Novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić je tako v včerajšnjem intervjuju na srbski televiziji pozval politike, naj se "zresnijo in naj se vlada oblikuje čim prej", saj Srbijo čakajo težke finančne težave, ki jih država ne bo mogla rešiti brez mednarodne pomoči.