Prajut je znan po svoji ostri retoriki. Foto: EPA
Prajut je znan po svoji ostri retoriki. Foto: EPA
Premierko Jingluk Šinavatro so odnesli množični protesti. Foto: EPA

Že prejšnji mesec je general Prajut dejal, da ima vsa pooblastila zapreti medije, zdaj pa je svojo protinovinarsko retoriko še zaostril. "Verjetno jih bomo preprosto usmrtili," je odgovoril mrtvo hladno Prajut na vprašanje novinarjev, kako se bo vlada lotila tistih, ki se ne držijo uradnih različic.

"Ni vam treba podpirati vlade, morate pa poročati resnico," je dejal Prajut in sedmi sili položil na srce, naj poročajo na način, ki podpira narodno spravo v kraljevini. 60-letni general je s svojo hunto z vojaškim udarom maja lani po dolgih mesecih politične krize in množičnih protestov strmoglavil premierko Jingluk Šinavatro in prevzel oblast v državi.

Prajut, znan po svoji nediplomatski retoriki in impulzivnih izjavah, je takoj po prevzemu oblasti začel zatiranje svojih nasprotnikov in političnih oporečnikov. Dejal je, da Tajska ni pripravljena dvigniti obsednega stanja, ki daje vojski ogromna pooblastila in med drugim prepoveduje vsa politična zborovanja.

Januarja je hunta prisilila nemško fundacijo, da odpove forum o medijski svobodi, češ da je Tajska na "občutljivem razpotju".

Kritičen do novinarjev
Premier je bil še posebej kritičen do tajskega časnika Matičon in ga obtožil, da je na strani nekdanjega premierja Taksina Šinavatre in njegovih zaveznikov. "Ne mislite, da ne vem, da je vaše pisanje na strani prejšnje administracije," je Prajut pred kratkim opozoril novinarja Matičona. "Prejšnje notranje ministrstvo je pri vas zakupilo veliko oglaševalskega prostora."

Odkar je vojska v prejšnjem vojaškem udaru leta 2006 strmoglavila Taksina Šinavatro, brata Jingluk Šinavatre, je Tajska ostro razdeljena. Taksina večinoma podpira podeželje in delavski razred, medtem ko ga tradicionalisti v prestolnici in na jugu sovražijo ter ga obtožujejo nepotizma, klientelizma in republikanskih nagnjenj, kar Šinavatra zanika.

Prajut se je sicer ob prevzemu oblasti zavezal k narodni spravi.