Caj Ingven nasprotuje tesnejšim odnosom Tajvana s Kitajsko. Foto: Reuters
Caj Ingven nasprotuje tesnejšim odnosom Tajvana s Kitajsko. Foto: Reuters

63-letna dozdajšnja predsednica Caj Ingven iz vladajoče Demokratske napredne stranke (DPP), ki je obenem prva ženska na predsedniškem položaju v Tajvanu, je imela v večini anket udobno prednost pred 62-letnim Han Kuojujem iz opozicijske Nacionalistične stranke, županom pristaniškega mesta Kaohsiung na jugu otoka. Ankete so izid pravilno napovedale, saj je Cajeva po končnih izidih prejela 57,1 odstotka glasov. Podatki volilne komisije kažejo, da je prejela rekordnih 8,2 milijona glasov, kar je 1,3 milijona več kot na volitvah 2016. Han je že priznal poraz.

Sorodna novica Tajvan pred pomembnimi volitvami za "preživetje uspešne demokracije"

Tajvan zavrača politiko "ena država, dva sistema"

"Upam tudi, da oblasti v Pekingu razumejo, da demokratični Tajvan in naša demokratično izvoljena vlada ne bosta popustila pod grožnjami," je dejala nova stara predsednica v govoru.
V tajvanski javnosti vlada protikitajsko razpoloženje, ki je posledica trdega pristopa oblasti v Pekingu do prodemokratičnih protestov v Hongkongu. Dodala je, da izid volitev kaže, da prebivalci Tajvana zavračajo politiko Kitajske "ena država, dva sistema", in poudarila, da morajo dvostranski odnosi temeljiti na miru, enakosti, demokraciji in dialogu.

Njen najresnejši tekmec Han je po drugi strani zagovarjal, da bodo tesnejši gospodarski odnosi s Kitajsko otoku koristili.

V predvolilni kampanji so bili v ospredju odnosi s Kitajsko, a tudi vprašanja gospodarstva, energetike, državne varnosti, širjenja dezinformacij, reforme pravosodja, delovnih razmer, izobraževanja in socialne varnosti.

Predsednica je januarja lani zavrnila načrt kitajskega predsednika Ši Džinpinga, po katerem naj bi bila izvedena združitev s Tajvanom po načelu "ena država, dva sistema", ki je veljavi tudi v Hongkongu. Mlade je na svojo stran pridobila tudi z uzakonitvijo istospolnih porok, s čimer je izpolnila svojo predvolilno obljubo izpred štirih let.

Predsednica uživa podporo tudi zaradi protikitajskega razpoloženja v Tajvanu. Foto: Reuters
Predsednica uživa podporo tudi zaradi protikitajskega razpoloženja v Tajvanu. Foto: Reuters

Poleg tega je 19,3 milijona volilnih upravičencev volilo tudi 133 poslancev tajvanskega parlamenta.