Kot kažeta zadnja napada, se je končalo kratkotrajno zatišje: talibani so znova udarili. Foto: EPA
Kot kažeta zadnja napada, se je končalo kratkotrajno zatišje: talibani so znova udarili. Foto: EPA

Prvi samomorilec se je razstrelil v avtu pred policijsko postajo v Banuju, pri čemer je umrlo najmanj šest ljudi, drugi napad pa se je nekaj ur pozneje zgodil v Pešavarju na parkirišču pred banko v trgovskem središču. Eksplozija v Banuju, ki leži blizu Severnega Vaziristana, kjer imajo talibani svoje utrdbe, je bila tako močna, da so se zgradba policije in še nekaj sosednjih stavb popolnoma zrušile, podobno je bilo tudi v Pešavarju.

Po poročanju lokalnih oblasti je bilo v Pešavarju ranjenih več kot 70 ljudi, več jih je v kritičnem stanju. "Bila je zelo velika eksplozija, videl sem, kako se dviga dim."

Odgovornost za napada v Banuju je že prevzel talibanski komandir, ki je zadolžen za urjenje samomorilskih napadalcev. V klicu na agencijo Associated Press je dejal, da so prekinili tišino, ker vlada ni razumela prekinitve napadov, in napovedal povečanje števila samomorilskih napadov.

Napada sta se zgodila po obdobju zatišja, tj. po tem, ko so talibani utrpeli nekaj hudih udarcev. Kot je znano, je bil avgusta v raketnem napadu ameriških sil ubit vodja pakistanskih talibanov Bajtula Mehsud, vodenje upornikov pa je potem prevzel Hakimula Mehsud. Pakistanska vojska je poleti izvedla tudi obširno ofenzivo v dolini Svat, po kateri so talibani napovedali maščevanje.