To je bil drugi ameriški napad na skupino Korasan. Foto: Reuters
To je bil drugi ameriški napad na skupino Korasan. Foto: Reuters
Kobane
Na severu Sirije še naprej potekajo spopadi za mesto Kobane. Foto: EPA

Ameriška vojska je sporočila, da so napadli pet tarč v bližini mesta Sarmada na severozahodu Sirije nedaleč od meje s Turčijo. V napadih naj bi uničili ali prizadejali večjo škodo vozilom in poslopjem skupine kot tudi njihovim centrom za urjenje in proizvodnjo bomb.

"Odločno smo ukrepali za zaščito naših interesov," je v izjavi za javnost sporočila ameriška vojska in dodala, da operativci Al Kaide izkoriščajo konflikt v Siriji za načrtovanje napadov na zahodne interese.

Opoziciji naklonjen Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu in spremlja vojno v Siriji, je sporočil, da je bilo v napadu ubitih več skrajnežev in dva otroka.

Eden izmed predstavnikov ameriških oblasti je povedal, da je bil tarča napada tudi 24-letni David Drugeon, v Franciji rojen skrajnež in spreobrnjenec v islam, ki ga označujejo za izdelovalca bomb, vendar Pentagon ni potrdil njegove smrti.

Po poročanju nekaterih virov naj bi bi Drugeon ubit, ko je raketa zadela vozilo, v katerem se je peljal skupaj z voznikom, ki je v napadu izgubil nogo.

ZDA so še sporočile, da je voditelj skupine Korasan Musin Al Fadli, ki je bil tarča v prejšnjem napadu, najverjetneje še živ.

Skupina za napade na Zahodu
O skupini Korasan je znano bolj malo. Ameriško centralno poveljstvo pravi, da gre mrežo najbolj skrajnih pripadnikov sirske uporniške skupine Fronta Nusra in Al Kaide, ki imajo skupno zgodovino urjenja operativcev, organiziranja borcev in pridobivanja finančnih sredstev.

Po mnenju poznavalcev je Fronta Nusra osredotočena na operacije proti silam sirskega predsednika Bašarja Al Asada, medtem ko se Korasan ukvarja z načrtovanjem napadov na Zahodu.