44-letni republikanski senator velja za favorita čajankarskega gibanja, s svojimi stališči pa si je nemalokrat nakopal jezo republikanske stranke. Foto: Reuters
44-letni republikanski senator velja za favorita čajankarskega gibanja, s svojimi stališči pa si je nemalokrat nakopal jezo republikanske stranke. Foto: Reuters
Hillary Clinton
Hillary Clinton, ki se omenja kot najverjetnejša demokratska kandidatka za predsedniške volitve, je Ted Cruz označil kot osebo, ki "uteleša korupcijo Washingtona". Foto: Reuters

Svojo odločitev, da se spusti v predsedniško tekmo, je Cruz sporočil na družbenem omrežju Twitter. "Kandidiral bom za predsednika in upam, da si bom zaslužil vašo podporo," je zapisal Cruz, v priloženem 30-sekundnem videoposnetku pa je dodal, da je potrebna nova generacija pogumnih konservativcev, ki bodo Ameriko znova naredili veliko, in da je pripravljen voditi ta boj.

"Verjamem v Ameriko in njene ljudi, in verjamem, da lahko stopimo skupaj in znova obudimo to upanje," je še povedal Cruz. Več podrobnosti glede svoje odločitve in kandidature naj bi 44-letni senator sporočil v govoru na univerzi Liberty v Virginiji.

Cruz v zgodovino z 21-urnim govorom
Cruzovi svetovalci so za ameriške medije povedali, da namerava senator za predsedniško kampanjo zbrati med 40 in 50 milijoni dolarjev. Cruz, v Kanadi rojeni potomec kubanskih imigrantov, je sicer favorit čajankarskega gibanja, s pomočjo katerega je bil tudi izvoljen v senat, zato na njihovo podporo računa tudi v tokratni tekmi. Si je pa zaradi svojih stališč že večkrat nakopal tudi jezo republikanske stranke in njene volilne baze.

Cruz, diplomirani pravnik, je senatorski stolček zasedel leta 2012, velja pa za ostrega nasprotnika trenutnega predsednika Baracka Obame. V zgodovino se je vpisal leta 2013 s svojim 21 ur dolgim govorom proti zdravstveni reformi predsednika Obame, ki je postal eden najdaljših govorov v zgodovini senata.

Več kandidatov se omenja na republikanski strani
S svojo napovedjo je Cruz postal prvi uradno potrjeni predsedniški kandidat za volilno tekmo leta 2016, drugi morebitni kandidati pa naj bi svojo odločitev sporočili v naslednjih tednih. Med njimi se na republikanski strani najglasneje omenjata nekdanji guverner Floride Jeb Bush in guverner New Jerseyja Chris Christie, svoje apetite po Beli hiši pa so že nakazali tudi senatorja Rand Paul in Marco Rubio, nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee in upokojeni nevrokirurg Ben Carson.

Nacionalna konvencija republikanske stranke, kjer bodo potrdili svojega predsedniškega kandidata za volitve leta 2016, bo potekala julija v Clevelandu v zvezni državi Ohio.

Med demokrati, ki se organizirajo veliko počasneje, se kot najverjetnejša kandidatka za demokratsko nominacijo omenja nekdanja prva dama in nekdanja ministrica za zunanje zadeve Hillary Clinton, poleg nje pa naj bi Bela hiša mikala tudi senatorko iz Massachusettsa Elizabeth Warren.