Stoltenberg in Blinken. Foto: Reuters
Stoltenberg in Blinken. Foto: Reuters

Stoltenberg, ki je zaradi vojne v Ukrajini lani za leto dni podaljšal mandat na čelu zavezništva, je obiskal obrambno in zunanje ministrstvo ter se v Beli hiši sestal s svetovalcem za nacionalno varnost Jackom Sullivanom, danes pa ga pričakujejo v kongresu.

ZDA je obiskal v zanimivem trenutku, in sicer na začetku ameriškega volilnega leta, neposredno po napadu na ameriško oporišče v Jordaniji, v katerem so bili ubiti trije ameriški vojaki, in v času negotovosti glede nadaljnje ameriške pomoči Ukrajini, ki jo zadržuje republikanski predstavniški dom ameriškega kongresa.

"V skorajda dveh letih, odkar je Putin neizzvan sprožil invazijo v Ukrajini, se je Nato okrepil in je bolj enoten kot kadar koli prej. Zmožnosti zavezništva so se še povečale, odkar se mu je lani pridružila Finska. In z zadovoljstvom sem sprejel novico, da je pretekli teden turiški parlament izglasoval tudi pridružitev Švedske, ki ji bomo lahko kmalu izrekli dobrodošlico v Natu," je dejal Stoltenberg.

Obrambni minister Lloyd Austin, ki se je po mesecu dni zdravljenja za rakom, o čemer je tako pozno obvestil Belo hišo, da zdaj v obrambnem ministrstvu poteka preiskava, se je osredotočil na priprave na skorajšnji bruseljski ministerial in zaznamovanje 75. obletnice zavezništva.

Zato pa je zunanji minister Antony Blinken poudaril obseg pomoči Ukrajini in potrebo, da kongres končno odobri obtičali sveženj 61 milijard dolarjev.

"Podpora, ki so jo ZDA izkazale Ukrajini, je bila izjemna, v zadnjih letih približno 75 milijard dolarjev. Ampak naši partnerji, ki predstavljajo jedro naših zaveznikov v Natu, so v istem času zagotovili več kot 110 milijard dolarjev. Naj gre za vojaško, gospodarsko ali humanitarno pomoč, breme, kakršnemu smo priče v ukrajinskem primeru, je več kot vzorno," je dejal.

A za Stoltenberga gre tukaj za vse prej kot dobrodelno pomoč. "Za ceno majcenega deleža svojega letnega obrambnega proračuna so ZDA pomagale Ukrajini uničiti večji del bojnih zmogljivosti Rusije, ne da bi pri tem izpostavile nevarnosti enega samega ameriškega vojaka."

Zato bo danes tudi generalni sekretar Nata skušal prepričati republikanske kongresnike v smiselnost nadaljnje pomoči. Konec koncev vse to opazuje svet, tako Iran, ki po mnenju sogovornikov v Washingtonu stoji za napadi na ameriške sile na Bližnjem vzhodu, kot zlasti Kitajska.

Stoltenberg obiskal Washington