Ranjena policista po navedbah dežurnega kirurga v zvorniški bolnišnici Miroslava Prodanovića nista v smrtni nevarnosti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ranjena policista po navedbah dežurnega kirurga v zvorniški bolnišnici Miroslava Prodanovića nista v smrtni nevarnosti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Napadalec v Zvorniku povezan s sirskimi borci

"Napadalec, ki je vdrl na postajo in začel streljati, je vzklikal 'Alah je velik'," je povedal dežurni kirurg v zvorniški bolnišnici Miroslava Prodanovića in dodal, da ranjena policista nista v smrtni nevarnosti.

"Gre za teroristično dejanje. Vse, kar se dogaja po svetu, se je zgodilo tudi pri nas," pa je za Televizijo RS dejal minister za notranje zadeve Republike srbske Dragan Lukač.

Policija je danes aretirala tudi domnevnega sostorilca napada, ki naj bi nekaj časa preživel v Siriji. Zaradi suma sodelovanja z Islamsko državo je bil aretiran že septembra lani. V državi so po napadu, ki ga oblasti označujejo za terorističnega, poostrili varnost.

Policija napadalca ubila
Napad se je zgodil v ponedeljek okoli 19. ure, po podatkih policije pa ga je izvedel Nerdin Ibrić, ki je živel v mestu Kučić Kula pri Zvorniku. 24-letnik je bil član skrajne islamske skupine vahabitov "in se je s svojimi dejanji javno izrekal za člana skrajnega islama", je dejal Lukač.

Ibrić je bil v napadu ubit, preiskava pa bo pokazala, ali je deloval sam ali pa kot član teroristične skupine. Minister za varnost BiH-a Dragan Mektić je bil jasen, da se tovrstna ravnanja ne morejo tolerirati, in najavil ostro ukrepanje v sodelovanju s tožilstvom BiH-a.

Srbske enote med vojno ubile njegovega očeta
Po poročanju hrvaškega medija N1 sta bila Nerdin in njegova mati med prvimi Bošnjaki, ki so se po podpisu Daytonskega sporazuma leta 1995 vrnili v mesto Kučić Kula, ki je bilo del Republike srbske.

Kot je poročal hrvaški medij, so 1. junija leta 1992 pripadniki vojske Republike srbske s pripadniki zvorniške policije in paravojaških enot iz Srbije "odpeljali in ubili 750 Bošnjakov, med katerimi je bil tudi njegov oče".

Dodik kritičen do obveščevalne službe
Minister za varnost BiH-a Dragan Mektić je dejal, da je zvezna obveščevalno-varnostna služba OSA pred tremi dnevi dobila prijavo, da se pripravlja teroristično dejanje, in že v petek obvestila vse agencije o možnosti napada na policijske postaje v BiH-u.

Toda predsednik republike Srbske Milorad Dodik je zanikal, da bi v Republiki srbski dobili opozorila OSA o napadu, kakršen je bil izveden v Zvorniku. "To je bila zgolj načelna informacija, ki govori o možnosti, da na ozemlju BiH-a pride do napada, vendar pa da oni nimajo pojma, ne kje ne kdo. To vendar vsak dan beremo v medijih," je bil kritičen Dodik po večernem izrednem zasedanju vlade Republike srbske.

Dodik je med drugim je napovedal, da bo Republika srbska vzpostavila lastno obveščevalno-varnostno agencijo. Menil je še, da bi bilo OSA najbolje ukiniti, saj naj bi jo tako ali tako vsilili "tujci", ukvarja pa se bolj s tem, "kaj delajo ljudje na oblasti kot pa z vprašanjem terorizma". Napovedal je še, da bodo v naslednjih treh dneh ocenili zmogljivosti policije za spopad s terorizmom. "Kar bomo potrebovali, bomo tudi naredili, in pri tem nas nihče ne bo ustavil."

Vlada Republike srbske je zahtevala tudi, da je v preiskavo napada v Zvorniku v celoti vključena tudi policija Republike srbske, čeprav je preiskavo že prevzelo tožilstvo BiH-a.

Napadalec v Zvorniku povezan s sirskimi borci