Angela Merkel pravi, da ima Vladimir Putin povsem drugačen pogled na mirovni proces v Siriji. Foto: Reuters
Angela Merkel pravi, da ima Vladimir Putin povsem drugačen pogled na mirovni proces v Siriji. Foto: Reuters

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je novinarjem po pogovoru povedal, da so se dogovorili, da bodo novembra sestavili načrt, kako uresničiti lanski dogovor iz Minska, ki naj bi bil temelj o prekinitvi ognja na vzhodu države. Dodal je, da so se strani dogovorile tudi o umaknitvi ukrajinskih enot in proruskih upornikov s štirih novih bojnih območij v Donecku in da so opazovalci OVSE-ja lahko tudi oboroženi in da njihovih dejavnosti ne bodo ovirali.

A po poročanju Radia Slovenija je nemška kanclerka Angela Merkel po pogovorih priznala, da dogovor stoji na majavih nogah. Vendar je tudi ruski predsednik Vladimir Putin po pogovorih dejal, da bi dogovor iz Minska moral biti osnova za naprej in da bodo pogovore nadaljevali. Pri tem je dodal, da bodo opazovalci OVSE-ja "razširili svojo misijo" na območjih spopadov.

Pogovor je tekel tudi o položaju v Siriji, kjer pa so si bile strani bolj vsaksebi. Putin je sicer dejal, da bo Rusija spoštovala dogovorjeno prekinitev ognja, a Merklova in francoski predsednik Francois Hollande sta opozorila, da nekajurna prekinitev ognja ni dovolj za rešitev vojne in humanitarne krize v Alepu. Hkrati pa je Merklova priznala, da imajo z Rusijo popolnoma drugačne poglede na to, kako bi se moral mirovni proces odviti.