Thaci je že razglasil zmago. Foto: EPA
Thaci je že razglasil zmago. Foto: EPA

PDK vodi s 33,5 odstotka glasov, kažejo izidi, ki jih je objavila volilna komisija. Sledi ji nekdanja koalicijska zaveznica Demokratična zveza Kosova (LDK) s 23,6 odstotka glasov. Gibanje Samoopredelitev, ki ga vodi Albin Kurti, je prejelo 12,2 odstotka glasov. Po 99 odstotkih preštetih glasov izidi kažejo, da je Zveza za prihodnost Kosova (AAK) nekdanjega premierja Ramusha Haradinaja, ki čaka na začetek sojenja na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, prejela 10,8 odstotka glasov.

Volilna udeležba na prvih volitvah po razglasitvi neodvisnosti od Srbije leta 2008 je bila 47,8-odstotna. Prešteti morajo še glasove z 22 volišč, a kaže, da bo Thacijeva stranka ostala največja v 120-članskem parlamentu, da pa bo morala oblikovati koalicijo.

Ponekod sumljivo visoka volilna udeležba
LDK in nekatere druge stranke ter tudi opazovalci EU-ja so se pritožili zaradi domnevnih volilnih nepravilnosti in bodo zahtevali ponovno izvedbo volitev v dveh volilnih enotah, kjer je bila volilna udeležba opazno večja od povprečja. V Drenici, ki velja za Thacijevo bazo, je glede na podatke volilne komisije volilo kar 95 odstotkov volilnih upravičencev. Dvom o regularnosti tega podatka je izrazila tudi vodja skupine opazovalcev iz Evropskega parlamenta Doris Pack, ki je dejala, da prihaja do "resnih obtožb o poneverbah".

Volitve so potekale mirno, večjih nepravilnosti ni bilo. Na severu Kosova, kjer živi srbska manjšina, so volitve bojkotirali, bilo pa je tudi nekaj incidentov.