Mayeva je izkoristila zanjo ugodne javnomnenjske ankete. Foto: Reuters
Mayeva je izkoristila zanjo ugodne javnomnenjske ankete. Foto: Reuters
Britanci se bodo na volišča podali 8. junija. Foto: Reuters
Theresa May je novico sporočila pred svojim kabinetom na Downing Streetu 10. Foto: Reuters
Britanci 8. junija na izredne volitve
Theresa May napovedala predčasne volitve

Mayeva je povedala, da Velika Britanija po referendumu o izstopu iz Evropske unije potrebuje zanesljivost, stabilnost in močno vodstvo.

Premierka kot razlog za nenadno odločitev za predčasne volitve navaja brexit, češ da se "država počasi sestavlja, Westminster pa ne", poroča BBC.

Povedala je, da je premierka postala po odločitvi Britancev za izstop iz EU-ja, da bi državi zagotovila stabilnost. "Če ne bo splošnih volitev, se bo njihova politična igra nadaljevala," je dejala in pri tem imela v mislih opozicijo. "Potrebujemo splošne volitve," je še poudarila in pojasnila, da je to odločitev sprejela z oklevanjem, potem ko je prej zatrjevala, da ne bo predčasnih volitev.

Mayeva je še dejala, da bo britanski parlament prosila, naj o razpisu volitev 8. junija glasuje že v sredo. Za razpis volitev je potrebna dvotretjinska večina v parlamentu.

Mayevi se obeta prepričljiva zmaga
Premierka je opozicijo pozvala, naj njen predlog za razpis predčasnih volitev podpre. "To je vaša priložnost, da pokažete, da vladi ne nasprotujete samo zaradi nasprotovanja in da politika za vas ni igra," je izpostavila. Vodja laburistov Jeremy Corbyn je odločitev Mayeve pozdravil. Že v preteklosti je napovedal, da bi predčasne volitve podprl. Vodja liberalnih demokratov Tim Farron pa je na Twitterju pozval volivce, naj volitve izkoristijo kot priložnost za spremembo usmeritve države. Liberalni demokrati nasprotujejo t. i. trdemu brexitu.

Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da konservativci Mayeve uživajo precej večjo podporo od laburistov, največje opozicijske stranke. Glede na ankete, ki so jih pretekli konec tedna objavili instituti YouGov, ComRes in Opinium, bi konservativce volilo med 38 in 46 odstotkov Britancev, laburiste pa med 23 in 29 odstotkov.

Po objavi teh anket je več uglednih članov Konservativne stranke pozvalo k predčasnim volitvam, še posebej zato, ker bo Mayeva za pogajanja o brexitu, ki ga je Velika Britanija sprožila 29. marca, potrebovala močno podporo parlamenta.

Konservativci imajo v britanskem parlamentu trenutno večino 17 sedežev, nekateri poslanci iz vrst te stranke pa so že napovedali, da bodo glede nekaterih vidikov zakonodaje o brexitu glasovali proti vladnim predlogom. Onemogočanje zakonodaje o brexitu na vsakem koraku je napovedovala tudi opozicija, kar po besedah Mayeve ogroža pogajalski položaj Velike Britanije.

"Naši politični nasprotniki mislijo, da bo zaradi šibke večine oslabila tudi naša odločnost in da nas bodo prisilili v spremembo smeri. A se motijo," je dejala premierka in ocenila, da je zato nujen nov odhod na volišča. Nekdanji britanski premier David Cameron je odločitev Mayeve pozdravil. "To je pogumna in prava odločitev," je tvitnil in konservativcem zaželel veliko uspeha na volitvah.

Volitve na časovnico Mayeve glede brexita ne bodo imele vpliva, je zatrdil njen predstavnik. "Brexit gre naprej po načrtih," je odgovoril novinarjem na vprašanje, ali bodo volitve prizadele delo premierke z brexitom. "Kabinet nadaljuje delo."

Britanci 8. junija na izredne volitve
Theresa May napovedala predčasne volitve