Foto:
Foto:

Društvo mladih antifašistov Zagreba, Margelov institut judovske manjšine in Skupnost Srbov na Hrvaškem so v ovadbi, v ponedeljek vloženi na zagrebškem tožilstvu, še zapisali, da je Thompson med zagrebškim koncertom 30. maja letos v svoji pesmi "Bojna Čavoglave" javno uporabljal uradni ustaški pozdrav iz časov kvizlinške Neodvisne države hrvaške (NDH) "Za dom pripravljeni." Tako je užalil pripadnike judovske, srbske in romske manjšine, ki so trpeli pod ustaškim režimom, so še zapisali v ovadbi.

Nevladne organizacije še trdijo, da je med koncertom spodbujal k rasni diskriminaciji, ko je obiskovalce pozival, naj uporabljajo ustaški pozdrav, s tem pa zakrivil kaznivo dejanje spodbujanja velikega števila ljudi h kaznivemu dejanju.

Nevladne organizacije poleg tega trdijo, da so bila v občinstvu vidna ustaška znamenja in da so z vzkliki "Ubij, Srba" grozili srbski narodnostni manjšini. K prijavi so dodale zgoščenko s posnetki in tožilstvo pozvale, naj pregleda še material, ki ga je na omenjenem koncertu posnela policija.

T. V.