Julija Timošenko, voditeljica oranžne reovlucije leta 2004 in premierka med letoma 2007 in 2010, je kamen spotike v odnosih Ukrajine z Evropsko unijo in ZDA. Foto: EPA
Julija Timošenko, voditeljica oranžne reovlucije leta 2004 in premierka med letoma 2007 in 2010, je kamen spotike v odnosih Ukrajine z Evropsko unijo in ZDA. Foto: EPA
Politični bojkot Ukrajine

Zapleti okoli v Harkivu zaprte Timošenkove so v zadnjih tednih močno poslabšali odnose Ukrajine z Zahodom, predvsem z Evropsko unijo, kjer so se močno okrepili pozivi k političnemu bojkotu bližnjega evropskega prvenstva v nogometu, ki ga Ukrajina gosti junija skupaj s Poljsko.

Strah pred zastrupitvijo sovražnih oblasti
51-letna nekdanja premierka druge največje evropske države je končala gladovno stavko, potem ko so ji oblasti dovolile, da jo bo v bolnišnici v Harkivu zdravil izbrani nemški zdravnik, saj se Timošenkova boji zastrupitve in nevestnega zdravljenja v mestu na vzhodu Ukrajine, ki velja za trdno bazo sedanjega predsednika Ukrajine Viktorja Janukoviča.

Timošenkova, ki je zaradi korupcije in zlorabe premierskega položaja že obsojena na 7 let zapora, proti njej pa poteka še en proces, vseskozi zatrjuje, da gre za maščevanje političnih nasprotnikov. Njeno obsodbo so Evropska unija in ZDA pospremile z nejevoljo in obtožbo, da gre za politično motivirani proces.

Politični bojkot EP-ja in predsedniškega vrha
Novo ogorčenje v diplomatskih krogih je izbruhnilo po obtožbah Timošenkove, da so jo v zaporu pretepli pazniki, zaradi česar se je voditeljica opozicije odločila za gladovno stavko. Ukrajinske oblasti so ji zaradi kroničnih bolečin v hrbtu dopustile le zdravljenje v bližnji bolnišnici, kar pa je njen tabor zavrnil zaradi preteklih primerov, ko naj bi v bolnišnicah zastrupljali opozicijske politike.

Po naraščanju "košaric" zahodnih politikov, ki so zavrnili udeležbo na tekmah Eura 2012 na ukrajinskih tleh, so oblasti v Kijevu premislile in privolile v kompromis. Še v torek je moral Janukovič odpovedati vrh srednjeevropskih predsednikov, saj so udeležbo na srečanju, ki bi moral potekati v četrtek in petek, odpovedali številni predsedniki.

Navsezgodaj zjutraj v bolnišnici
V sredo zgodaj zjutraj so Timošenkovo prepeljali z rešilcem v bolnišnico, kjer so jo na nosilih prenesli v njeno bolniško sobo, pri tem pa so novinarjem in fotografom preprečili, da bi jo dobro videli, poroča agencija Reuters. Zdravljenje v bolnišnici v Harkivu bo vodil nemški zdravnik, ki ga je izbrala družina Timošenkove.

Politični bojkot Ukrajine