Foto: EPA
Foto: EPA

K protestom je pozval vodja največje opozicijske stranke Državljanska platforma, nekdanji predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je vladi pod vodstvom konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS) očital, da želi Poljsko popeljati iz EU-ja. "Mesto Poljske je v Evropi," je dejal pred protestniki v Varšavi. "Zmagali bomo, ker nas je več."

Protestniki v Varšavi so mahali s poljskimi in evropskimi zastavami in med drugim vzklikali "ostajamo" in "mi smo Evropa", protesti so potekali še v Gdansku, Poznanju, Szczecinu,
Krakovu in več drugih mestih.

Kot smo poročali, je poljsko ustavno sodišče v četrtek presodilo, da so nekatere določbe in sodne odločitve EU-ja v nasprotju s poljsko ustavo. S tem so pod vprašaj postavili načelo primarnosti prava EU-ja, ki temelji na tem, da v primeru navzkrižij med vidikom prava EU-ja in vidikom nacionalnega prava prevlada prvo.

Odločitev sodišča je še dodatno zaostrila odnose med EU-jem in Poljsko, omenja se celo možnost izstopa Poljske iz Unije. Poljski premier Mateusz Morawiecki je sicer zanikal, da bi se država pripravljala na izstop.

V soboto je poljsko zunanje ministrstvo sporočilo, da bo Poljska še naprej spoštovala pravo EU-ja: "Vse obveznosti, ki izhajajo tako iz primarnega kot sekundarnega prava Evropske unije, ostajajo v veljavi in jih bo Poljska še naprej v celoti spoštovala." "Določbe Pogodbe EU-ja, na katere se nanaša razsodba (...), ostajajo v veljavi. To, v kar ne moremo privoliti, so zgolj oblike njihove interpretacije ali uporabe, ki kršijo našo ustavo," so še zapisali in poudarili, da Poljska spoštuje zavezujoče mednarodno pravo.

Na Poljskem protesti po odločitvi ustavnega sodišča