Kar 70 odsotkov pristaniškega mesta naj bi bilo v ruševinah. Foto: EPA
Kar 70 odsotkov pristaniškega mesta naj bi bilo v ruševinah. Foto: EPA
Več kot 500 žrtev potresa

V katastrofalnem potresu, ki je najbolj prizadel južno obalo, predvsem mesto Ica, pa tudi pristanišče Pisco, ki je od Lime oddaljeno okoli 200 kilometrov, je umrlo 510 ljudi, okoli 2.000 jih je ranjenih. Ker so številni še vedno pod ruševinami, se oblasti bojijo, da bo žrtev še več.

Bolnišnice in mrtvašnice so preplavljene z ranjenimi in mrtvimi, tako da reševalci trupla odlagajo tudi na ulicah, poroča BBC. Župan Pisca Juan Mendoza je ocenil, da mestne ulice preplavlja na ducate trupel. Dodal je, da je v ruševinah kar 70 odstotkov mesta. "Nimamo luči, vode in komunikacij. Večina hiš je sesutih, uničene pa so tudi cerkve, trgovine in hoteli," je dejal po radiu.

ZN bo pomagal žrtvam katastrofe
Po poročanju namestnice ZN-ove službe za koordinacijo pomoči Margarete Wahlstrom je bilo v najprizadetejših območjih zaradi slabe gradnje porušenih kar 80 odstotkov hiš. Tudi sama je napovedala, da bo končno število žrtev še precej naraslo. Po njenih besedah naj bi različne agencije ZN-a zbrale že okoli milijon dolarjev pomoči, ki jo bodo namenili žrtvam.

Pomoč so Peruju tudi že poslale Španija, Francija, Kolumbija, Ekvador in Bolivija. Med drugim so države poslale tudi izurjene reševalne ekipe.

Sicer pa so za dodaten šok med prebivalci prizadetih mest več kot 24 ur po potresu poskrbeli še popotresni sunki. V mestu Chincha pa je potres zrušil tudi del tamkajšnjega zapora, kar je izkoristilo več sto zapornikov, ki so pobegnili.

Zaradi nesreče je perujski predsednik Alan Garcia razglasil tridnevno žalovanje. Že predtem je razglasil izredne razmere, vladne ministre pa poslal na prizadeta območja. Ta je obiskal tudi sam, sorodnikom žrtev pa je izrekel sožalje.

C. R.

Več kot 500 žrtev potresa