Po potresu so izbruhnili tudi številni požari. Foto: EPA
Po potresu so izbruhnili tudi številni požari. Foto: EPA
Porušene hiše
Najbolj so bile prizadete slabo zgrajene hiše. Foto: Reuters
Perujska tla so se tresla

Potresni sunek so prebivalci Peruja začutili ob 18. uri in 40 minut po lokalnem času, epicenter potresa pa je bil od prestolnice Lime oddaljen približno 145 kilometrov. Potresni sunki so najbolj prizadeli obalno provinco Ica na jugovzhodu države, čutili pa so jih po celi državi.

Perujska državna televizija je poročala, da se je ob tresenju tal zrušilo več stanovanjskih hiš in drugih zgradb, ljudje pa so ob potresnih sunkih hiteli na ceste. Na širšem območju države so prebivalci ostali brez električne energije, prekinjene pa so bile tudi telefonske povezave.

Katastrofa bi lahko bila hujša
Perujski predsednik Alan Garcia je takoj izrazil sožalje svojcem umrlih in v začetku dejal, da se je država, ki so jo že prizadeli uničujoči potresi, za las izognila katastrofi in izgubi še več življenj. "V začetku je kazalo na najhujše, a potres na srečo ni povzročil katastrofe z ogromnim številom žrtev," je v nagovoru prebivalcem povedal predsednik. Na najbolj prizadeta območja je že poslal tri predstavnike vlade, med njimi tudi ministra za zdravstvo.

Ameriški geologi so bili v začetku prepričani, da sta Peru stresla dva potresna sunka v razmaku nekaj minut, a so pozneje zapisali, da je šlo za en sam potresni sunek, njegov izvor pa je bil približno 40 kilometrov pod zemeljskim površnjem.

Nevarnosti pred cunamiji ni
Potres so čutili tudi v sosednjih državah, oblasti v Peruju, Čilu, Ekvadorju in Kolumbiji pa so takoj po potresih izdale opozorilo pred cunamiji, a so ga kmalu preklicale.

Najhujši potres je Peru prizadel leta 1970, ko je zaradi tresenja tal in njegovih posledic umrlo več kot 50.000 Perujcev. Potresni sunki so takrat sprožili nemalo morečih plazov ledu in blata, ki so pod seboj pokopali celotno mesto Yungay.

Papež Benedikt XVI. se je žrtev potresa spomnil v molitvi in pozval k takojšnji pomoči za stotine ljudi, ki so bili ranjeni ali pa so ostali brez domov. Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je perujskemu kolegu Joseju Belaundeju izrazil sožalje ob tragediji in ga prosil, da izraze sožalja prenese žalujočim družinam, ki so izgubile svojce.

C. R.

Perujska tla so se tresla