Nekdanji britanski premier Tony Blair je ob nekdanjem ameriškem predsedniku Georgu Bushu glavni krivec za napad na Irak leta 2003, ki je pahnil regijo v kaos. Foto: Reuters
Nekdanji britanski premier Tony Blair je ob nekdanjem ameriškem predsedniku Georgu Bushu glavni krivec za napad na Irak leta 2003, ki je pahnil regijo v kaos. Foto: Reuters
false
Blair vztraja, da svet ne bi bil boljši, če Sadama Huseina leta 2003 ne bi spravili z oblasti. Irak bi namreč v nasprotnem primeru postal kot Sirija, se brani Blair. Foto: EPA

leta 2003 napadel Irak, se je opravičil, a ne zaradi napada, temveč slabih obveščevalnih podatkov in načrtovanja.

Pri tem je Blair priznal, da je "nekaj resnice" v trditvah, da je vojna v Iraku razlog za nastanek Islamske države (IS). Blair je spregovoril za ameriško televizijo CNN, v intervjuju pa je izrazil obžalovanje zaradi slabega načrtovanja za obdobje po odstranitvi iraškega predsednika Sadama Huseina in napačnih obveščevalnih podatkov, ki so služili kot razlog za napad, poroča Guardian.

"Opravičujem se za dejstvo, da so bili obveščevalni podatki, ki smo jih prejeli, napačni," je dejal za CNN. "Prav tako se opravičujem za nekatere napake v načrtovanju in našem razumevanju, kaj bo sledilo odstranitvi režima," je dejal.

Na vprašanje, ali je bila vojna v Iraku glavni razlog za nastanek IS-ja, je po poročilih dejal, da "v tem je nekaj resnice". "Seveda se ne da reči, da tisti, ki smo odstranili Sadama leta 2003, nismo prav nič odgovorni za razmere leta 2015," je dodal.

Hkrati pa je Blair spet branil napad na Irak in dejal, da se je "težko opravičiti" za odstranitev Huseina. V nasprotnem primeru bi lahko Irak postal kot Sirija, je dejal. Blair meni, da je bil Irak v nevarnosti, da zdrsne v državljansko vojno tako kot Sirija.

Ob tem spomnimo, da je bilo po napadu na Irak leta 2003 v tej državi po nekaterih podatkih ubitih več kot pol milijona ljudi, v Siriji pa je v štirih letih vojne po podatkih Združenih narodov umrlo okoli 250.000 ljudi.

Blair sicer še vedno pravi, da verjame, da svet ne bi bil boljši, če bi Husein ostal na položaju.

Blairova tiskovna predstavnica je pohitela relativizirat njegove odgovore. "Tony Blair se je vedno opravičeval za napačne obveščevalne podatke in za napake v načrtovanju. Prav tako je vedno govoril in to ponavlja tudi zdaj, da ob tem ne misli, da je bila odstranitev Sadama napačna."

Prav tako Blair ni izrecno dejal, da je odločitev odstraniti Sadama leta 2003 povzročila IS, je pojasnjevala tiskovna predstavnica. Kot je nadaljevala, je Blair dejal, da je bil Irak leta 2009 relativno bolj stabilen, nakar sta se zgodili dve stvari: sektaška politika iraške vlade in arabska pomlad, ki jo je IS izkoristil za premik v Sirijo in potem nazaj v Irak. "Vse to je povedal že prej," je dejala Blairova predstavnica.

Pripravljanje terena za rezultate preiskave?
Kritični opazovalci že opozarjajo, da se je Blair za te izjave odločil, da bi ublažil pričakovane kritike, ko bo objavljeno dolgo pričakovano poročilo Chilcotove preiskave (imenovane po siru Johnu Chilcotu).

Preiskavo, ki je zdaj v zaključni fazi, je že pred šestimi leti odredil takratni premier Gordon Brown, pri čemer je zagotavljal, da bo trajala leto dni. Pet let po tem roku rezultatov še ni, tudi datum objave poročila še ni znan. Sorodniki v Iraku ubitih vojakov so že zagrozili s tožbo, če datum objave ne bo kmalu določen, poroča Guardian.