Tožilka ICC-ja toži nad nedejavnostjo Varnostnega sveta ZN-a. Foto: EPA
Tožilka ICC-ja toži nad nedejavnostjo Varnostnega sveta ZN-a. Foto: EPA
ICC je Omarja Al Baširja obtožilo leta 2009. Foto: EPA

"Vedno težje se mi je pojaviti pred vami in se pretvarjati, da vas obveščam o novostih, ko pa le ponavljam tisto, kar sem povedala že tolikokrat," je po poročanju BBC-ja dejala Varnostnemu svetu Združenih narodov.

"Zaradi pomanjkanje vizije Varnostnega sveta o tem, kaj naj se zgodi v Darfurju, mi ne preostane nič drugega, kot da zamrznem preiskovalne dejavnosti v Darfurju in preusmerim vire k drugim nujnim primerom," je dejala.

Spremembe v Varnostnem svetu naj bi bile malo verjetne, saj Kitajska, ki ima pravico veta, tradicionalno podpira Sudan. Ta zastoj lahko po mnenju tožilke Bensouda le opogumi storilce. Kot je dejala, je potreben "dramatičen preobrat" v pristopu Varnostnega sveta do aretiranja osumljencev za zločine v Darfurju.

Al Bašir obtožen že pred petimi leti
Sodišče v Haagu je že leta 2009 sudanskega predsednika Omarja Al Baširja obtožilo vojnih zločinov, a Al Bašir ostaja na prostosti, pristojnosti ICC-ja pa ne priznava. Sodišče je obtožilo tudi druge sudanske visoke predstavnike, nihče pa ni bil aretiran.

Prejšnji mesec je Sudan zahteval, naj Unamid, misija ZN-a in Afriške unije v Darfurju, zapre svojo pisarno za človekove pravice v sudanskem glavnem mestu Kartum.

Misija je namreč poskušala preiskati navedbe o množičnih posilstvih, ki naj bi jih zagrešile sudanske enote v darfurski vasi Tabit. Bensuda je ZN-u dejala, da bi morale te navedbe Varnostni sveti šokirati in ga prisiliti v delovanje.

Toda Sudan je sporočil, da je opravil svojo preiskavo in da ni našel nikakršnega dokaza, da je bil kdo posiljen.