Sporazum naj bi stopil na prste naraščajočemu kitajskemu vplivu. Foto: EPA
Sporazum naj bi stopil na prste naraščajočemu kitajskemu vplivu. Foto: EPA

"Gre za sporazum, ki bo na prvo mesto postavil ameriške delavce in družinam srednjega razreda izboljšal življenje," je podpis pozdravil predsednik ZDA Barack Obama. A sporazum bo moral preživeti še glasovanje skeptičnega ameriškega kongresa, na katerega pritiskajo tudi Ford in sindikati.

Sporazum, katerega oblikovanje traja že pet let, dokončali pa so ga v preteklem tednu v Atlanti, združuje Japonsko, ZDA, Avstralijo, Brunej, Kanado, Čile, Malezijo, Mehiko, Novo Zelandijo, Peru, Singapur in Vietnam.

Z njim bo ukinjenih okoli različnih 18.000 davkov, kar pomeni, da bo večina izdelkov neocarinjenih ali pa bodo carine nanje nižje. Prav tako se jim je uspelo dogovoriti za obdobje ekskluzivnosti na področju bioloških zdravil, ki določa čas, ko lahko ponudniki generičnih zdravil vstopijo na trg.

To je bilo tudi eno izmed najbolj žgočih vprašanj sporazuma (TTP), a kakšen je kompromis, niso razkrili. Je pa ameriško združenje biotehnoloških podjetij že izrazilo razočaranje, da ZDA ni uspelo uveljaviti 12-letnega obdobja.

Med podpisnicami sicer ni Kitajske, saj so prve sporazum označile kot protiutež njeni rastoči moči. "Ko več kot 95 odstotkov naših morebitnih kupcev živi zunaj naših meja, ne moremo dopustiti, da države, kot je Kitajska, pišejo pravila svetovnega gospodarstva," je bil zelo jasen Obama.