Abe se mudi na državniškem obisku v ZDA. Foto: Reuters
Abe se mudi na državniškem obisku v ZDA. Foto: Reuters
Šinzo Abe in Barack Obama
V torek je Abeja sprejel Obama. Foto: EPA

Abe je kot prvi japonski voditelj nagovoril oba domova ameriškega kongresa in v svojem govoru pozdravil tesne odnose med državama, ob tem pa napovedal še tesnejše sodelovanje za večjo blaginjo in več miru na svetu, še posebej v azijski regiji.

V torek se je Abe v Beli hiši srečal s predsednikom Barackom Obamo, v četrtek in petek pa bo obisk nadaljeval v Kaliforniji. Abe in Obama sta ugotovila napredek v pogajanjih o novem prostotrgovinskem sporazumu v regiji Tihega oceana (TPP), ki bo poleg ZDA in Japonske zaobjel še deset držav.

Japonski premier je govoril v korist sporazumu, ki ima v kongresu večinoma le republikansko podporo, demokrati pa so zaradi sindikatov, ki se bojijo nadaljnjega zmanjšanja delavskih pravic in standarda življenja, skeptični.

Po besedah Abeja je dolžnost ZDA in Japonske, da skupaj prispevajo k večjemu gospodarskemu sodelovanju v Aziji in sodelujejo za mir in blaginjo regije.

"Azijski trg mora biti pošten in dinamičen, nobena država pa ne sme ukrepati samovoljno," je dejal Abe, pri čemer je imel v mislih Kitajsko. Zaradi tega je nov varnostni dogovor, ki predvideva večjo vlogo Japonske na svetovnem odru, po njegovem mnenju nujen za zanesljivejši mir v regiji.

Zahvala za pomoč po potresu
Abe se je Američanom zahvalil za pomoč po potresu in cunamiju leta 2011 ter obljubil nadaljnje sodelovanje v boju proti teroristom in za večjo stabilnost sveta.

Aplavz si je prislužil, ko je na 70. obletnico konca druge svetovne vojne v imenu Japoncev izrazil globoko spoštovanje in večno sožalje vsem ameriškim žrtvam druge svetovne vojne. Spopad med ZDA in Japonsko se je začel leta 1941, ko je cesarska mornarica napadla Havaje. Vojna se je končala, ko so ZDA odvrgle dve jedrski bombi na Japonsko.

Protestniki pred kongresom in tudi v Kaliforniji so sicer zahtevali, da se Abe jasno opraviči za grozodejstva japonske vojske med drugo svetovno vojno v azijskih državah, še posebej glede spolnih suženj. Abe glede tega ni bil neposreden, ampak je dejal, da ohranja mnenja, ki so jih izrazili prejšnji premierji.

Izrazil je obžalovanje zaradi trpljenja, ki ga je v azijskih državah povzročila japonska vojska. "Ženske so vedno najbolj trpele v oboroženih spopadih in moramo ustvariti svet, v katerem bodo svobodne pred kršitvami človekovih pravic," je dejal Abe.