Trojico so aretirali v protiteroristični operaciji, med katero je 200 policistov preiskalo šest lokacij. Foto: Reuters
Trojico so aretirali v protiteroristični operaciji, med katero je 200 policistov preiskalo šest lokacij. Foto: Reuters
Nemški policisti
Po nizu napadov islamskih skrajnežev so v Nemčiji okrepili varnostne ukrepe. Foto: EPA

Trije moški, stari 17, 18 in 26 let, so se proti Nemčiji odpravili novembra lani, "po ukazu Islamske države so odšli v Nemčijo, da izvedejo načrtovano misijo, o kateri so bili obveščeni, ali da počakajo na nadaljnja navodila". Za zdaj še ni jasno, kje in kako naj bi izvedli napad.

Kot so sporočili nemški tožilci, do zdaj v preiskavi še niso odkrili podatkov o konkretnih akcijah ali navodilih. Zvezna kriminalistična policija je pojasnila, da so v okviru akcije preiskali šest lokacij v dveh nemških mestih v zveznih deželah Schleswig-Holstein in Spodnja Saška.

Teroristi izrabili stisko beguncev
Lani je v Nemčijo prišlo več kot milijon beguncev in prebežnikov, med katerimi naj bi bili tudi islamski skrajneži, kažejo preiskave terorističnih napadov v Evropi. Prosilci za azil so bili v Nemčiji odgovorni za tri napade.

Zdajšnje osumljence so prijeli med racijami v okviru varnostnih operacij za odkrivanje skrajnežev, ki naj bi jih v Evropo napotila Islamska država.

Nemška kriminalistična policija je spomnila, da so teroristični napadi v Parizu in Bruslju v zadnjem letu pokazali, kako je Islamska država izkoristila lansko množično prihajanje beguncev in prebežnikov v Evropo, da je v evropske države poslala svoje pripadnike.

Do zdaj je nemška policija prejela 400 prijav o morebitnih terorističnih osumljencih, vendar se je za večino izkazalo, da so neutemeljene. Vseeno se še vedno preiskuje več kot 60 primerov.