Konservativec Scheer je Trudeauja med kampanjo opredelil kot lažnivca in prevaranta, Trudeau pa je svaril volivce pred konservativno politiko strahu in delitev. Foto: Reuters
Konservativec Scheer je Trudeauja med kampanjo opredelil kot lažnivca in prevaranta, Trudeau pa je svaril volivce pred konservativno politiko strahu in delitev. Foto: Reuters

Njegova stranka bo sicer ohranila največ sedežev v parlamentu, a njihov drugi mandat bo precej težji, saj bodo morali pri sprejemu zakonodaje računati na podporo drugih strank.

Liberalci naj bi osvojili 157 sedežev, 13 manj od potrebnih 170 za večino v 338-članskem parlamentu. Konservativci naj bi imeli 121 poslancev in poslank, kar je precej več od 95, kolikor so jih imeli do zdaj.

"Uspelo vam je, prijatelji. Čestitke," je Trudeau dejal podpornikom v Montrealu. Svojim volivcem in volivkam po državi pa se je zahvalil za zaupanje, medtem ko je ljudem, ki ga niso podprli, obljubil, da bo njegova stranka vladala za vse.

Poudaril je, da so volivci po vsej državi "jasno zavrnili delitve in negativnost". "In zavrnili so varčevalne ukrepe ter glasovali za progresivno politiko in pogumno ukrepanje proti podnebnim spremembam," je dodal.

Volitve so se dojemale kot referendum o Trudeauju, katerega priljubljenost upada, a konservativci Andrewa Scheera so lahko kljub porastu podpore razočarani. Po nekaterih pričakovanjih bi namreč lahko osvojili največ sedežev, kar jim ni uspelo.

A Scheer ostaja bojevito razpoložen. "Njegova vladavina je načeta in kmalu je ne bo več," je dejal o Trudeauju. In ko bo premier padel, bodo konservativci na to pripravljeni, je dejal in napovedal vzpostavitev "vlade v senci". Poudaril je še, da so konservativci skupno dobili največ glasov.

Sorodna novica Justin Trudeau – vzpon, padec in nova osvojitev vrha?

Odzval se je tudi vodja Bloc Quebecois, ki naj bi osvojil 32 sedežev, Yves-Francois Blanchet in Trudeauju že ponudil roko sodelovanja. "Če bo vlada predlagala kaj, kar bo dobro za Quebec, potem bomo mi to podprli," je dejal. Stranka frankofonske manjšine je sicer dosegla velik uspeh na volitvah, saj je svojo zastopanost v parlamentu s štirih poslanskih mest v zadnjem sklicu povečala na kar 32.

Socialdemokratska Nova demokratska stranka (NDP) Jagmeeta Singha naj bi osvojila 25 sedežev (do zdaj jih je imela 44), najverjetneje pa bo stopila v koalicijo z liberalci. Singh je napovedal "konstruktivno in pozitivno držo". "Če bodo druge stranke želele z nami sodelovati, si bomo prizadevali izboljšati življenje Kanadčanov," je dejal.

Zelenim se medtem obeta osvojitev le treh sedežev v parlamentu.

Na oblast z obljubami o "resnični spremembi"

Trudeau je na oblast prišel leta 2015 z obljubami o "resnični spremembi". Štiri leta pozneje je deležen kritik, da ni izpolnil vseh pričakovanj.

Tako je podprl projekt podaljšanja naftovoda Trans Mountain, čeprav je pred volitvami obljubljal, da bodo liberalci do leta 2050 Kanado pripeljali do ogljične nevtralnosti. Opustil je napovedano reformo zveznega volilnega sistema, letos pa je bil vpleten v etični škandal, ko je skušal neprimerno vplivati na nekdanjega ministra v povezavi s sojenjem, povezanim z velikim kanadskim inženirskim podjetjem SNC-Lavalin.

Del podpore je izgubil tudi zaradi objave njegovih starih fotografij, ki ga prikazujejo z blackfacom oziroma temno pobarvanim obrazom. Trudeau se je za rasistične podobe opravičil.

BBC sicer poroča, da je več kot 20 kanadskih akademikov ocenilo, da je Trudeau v celoti ali delno izpolnil 92 odstotkov svojih obljub, največ od vseh kanadskih premierjev v zadnjih 35 letih.

Kanada: Trudeaujeva stranka ostaja najmočnejša