Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predčasne volitve je Trudeau razpisal avgusta, ko je računal, da bo zaradi uspešnega boja proti epidemiji covida-19 povečal število poslanskih sedežev, a se je nato izkazalo, da so bili ljudje nezadovoljni z razpisom volitev v času zdravstvene krize. Tako so predvolilne ankete kazale celo na zmago konservativne stranke, kar pa se na koncu ni uresničilo.

Vodja konservativcev Erin O'Toole je po televizijskih projekcijah, ki napovedujejo zmago liberalcev, že priznal poraz in po telefonu čestital Trudeau za zmago.

Trenutne projekcije kažejo, da so v 338-članskem parlamentu liberalci osvojili 156 sedežev, konservativci pa 123. Za absolutno večino je potrebnih 170 sedežev. Glede na napovedi naj bi Trudeau tokrat znova oblikoval manjšinsko vlado in se zanašal na podporo nekaterih drugih strank.

V prvem nagovoru po objavi izidov se je Trudeau zahvalil Kanadčanom. "Pošiljate nas nazaj na delo z jasnim mandatom, da prebrodimo to pandemijo na poti v svetlejše dneve pred nami," je dejal na odru dvorane v Montrealu ob boku s soprogo in njunimi otroki. "Tej vladi in temu parlamentu ste določili jasno smer," je še dodal.

Trudeau se je zahvalil tudi svojim političnim nasprotnikom, ker so bili del tega trenuka. "Politično življenje ni lahko. Hvala vam za vaše delo," je dejal.

"Ne pozabimo preteklih in temnih dni, ki smo jih prebrodili skupaj. Vendar vseeno obrnimo pogled v prihodnost in vse, kar nas čaka, in vse, kar moramo še skupaj zgraditi," je še dodal in vse pozval k skupnemu delu.

Trudeau je izide volitev dočakal v krogu svoje družine. Foto: Reuters
Trudeau je izide volitev dočakal v krogu svoje družine. Foto: Reuters

Volitve v znamenju pandemije

Glavna predvolilna tema je bil koronavirus, pri čemer Trudeau zagovarja obvezno cepljenje Kanadčanov za potovanja in druge namene. O'Toole cepljenje sicer osebno zagovarja, vendar nasprotuje, da bi bilo to obvezno.

Večina Kanadčanov je cepljenih in večina med njimi zagovarja, da se cepijo tudi drugi. Trudeau je volivce prepričeval, da bi bila predaja vlade v roke konservativcev v času, ko koronavirus še ni poražen, napaka.

Konservativci so jih na drugi strani prepričevali, da gre Trudeauju le za osebne ambicije in oblast, zaradi česar je potem razpisal predčasne volitve na sredini svojega drugega mandata.

49-letni Trudeau je na oblasti od leta 2015, a od leta 2019 vlada z manjšinsko podporo v parlamentu, zaradi česar se je tudi odločil, da na sredini svojega drugega mandata razpiše volitve.

Vodja konservativcev Erin O'Toole je priznal poraz. Foto: Reuters
Vodja konservativcev Erin O'Toole je priznal poraz. Foto: Reuters