Foto: Reuters
Foto: Reuters

Trudeaujevo kampanjo je doslej zmotilo že več protestov, pri čemer je šlo zlasti za nasprotnike cepljenja proti covidu-19.

Tokrat so premierja zadeli majhni kamni, ko se je po obisku pivovarne v Londonu v pokrajini Ontario vračal na avtobus. Kamni so zadeli še dva člana Trudeaujeve ekipe.

Vodja opozicijske Konservativne stranke Erin O'Toole je zadnji incident označil za "ogabnega". "Politično nasilje ni nikoli upravičeno in naši mediji morajo biti prosti ustrahovanja, nadlegovanja in nasilja," je tvitnil.

Trudeau je sredi avgusta sklical predčasne volitve, ki bodo potekale 20. septembra, v upanju na osvojitev absolutne večine, a trenutno njegovi liberalci v javnomnenjskih anketah zaostajajo za konservativci.

Obvezno cepljenje glavna tema

Eno glavnih vprašanj pred volitvami je postala Trudeaujeva namera za uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19. Tako je vlada prejšnji mesec naznanila, da se bodo morali do konca oktobra cepiti vsi javni uslužbenci, sicer jim grozi izguba službe.

Cepljenje bo obvezno tudi za uporabo komercialnih letalskih povezav, vlakov med pokrajinami in za križarjenja.

Kanada ima sicer eno najvišjih ravni precepljenosti proti covidu-19 na svetu. Doslej je bilo v celoti cepljenih že 68 odstotkov prebivalcev.