Portoriko se po orkanu Maria, ki je povzročil hudo gmotno škodo, spopada z vse večjo krizo. Foto: Reuters
Portoriko se po orkanu Maria, ki je povzročil hudo gmotno škodo, spopada z vse večjo krizo. Foto: Reuters
Vse večje so kritike glede zaostajanja zvezne pomoči Portoriku v primerjavi s Teksasom in Florido. Foto: Reuters
Brez elektrike je velika večina Portoričanov, bolnišnice pa delujejo na generatorje. Foto: Reuters

Na fotografijah, ki so jih posneli sateliti ameriške vlade, je Portoriko praktično popolnoma v temi. Izjema je le glavno mesto San Juan, zunaj njega pa so prebivalci še vedno izolirani, brez električne energije, pretrgane so telefonske zveze, primanjkuje pa jim tudi vode in zdravil, poroča BBC. Oblasti se bojijo, da bo takšno stanje trajalo nekaj tednov, obnova oskrbe pa tudi do več mesecev. Za primerjavo so podali fotografijo Portorika v noči pred orkanom in 25. septembra, štiri dni po Marii.

Rossello: Hitro moramo ukrepati
Guverner otoka Ricardo Rossello je zaprosil za večjo pomoč in dodal, da je "humanitarna kriza prizadela Ameriko", piše BBC. "Portoriko je del Združenih držav Amerike. Hitro moramo ukrepati. To je velika katastrofa," je dejal in pozval ameriški kongres, naj pripravi "nekaj prijemljivega, kar bi bil dejanski odgovor na trenutne potrebe Portorika". Rossello je ob tem dodal, da bo neuspešno reševanje portoriških težav na čelu s finančnimi težavami povzročilo množična preseljevanja Portoričanov v ZDA.

Po njegovih besedah je Maria najhujši orkan stoletja. Poleg posledic orkana se Portoriko spopada z velikimi finančnimi težavami, saj njegov dolg znaša 72 milijard dolarjev, kar je največ v zgodovini ZDA. Prek Twitterja se je oglasil ameriški predsednik Trump, ki je zapisal, da je otok v velikih težavah po orkanu, in hkrati poudaril, da je treba rešiti milijarde dolarjev dolga do bank na Wall Streetu. Ni pa spregovoril, kako bodo reševali posledice orkana na otok, niti o tem, kako bi Portoriko lahko dolg poravnal. Trump, ki je za Portoriko razglasil naravno katastrofo, je napovedal obisk otoka. Zapisal je, da so hrana, voda in zdravila zdaj prednostna naloga.

Trump v tvitih ni ponudil dodatne državne pomoči
Kot dodaja Guardian, so bili tviti ameriškega predsednika povsem brez empatije in bi lahko sprožili nove polemike. Zapisal je, da Florida in Teksas zelo dobro okrevata, Portoriko, ki pa tudi sicer trpi zaradi težav z infrastrukturo in zaradi ogromnega dolga, ima velike probleme. Kot so še zapisali pri Guardianu, je sporno, da Trump v svojih izjavah ni ponudil dodatne državne pomoči ameriškemu čezmorskemu ozemlju.

Trump je priznal, da je "velik del otoka uničen", vendar je ob tem pristavil oziroma spomnil, da je bilo električno omrežje že pred tem v zelo slabem stanju, da je otok imel razmajano infrastrukturo, in znova poudaril več milijard dolga, s čimer se mora Portoriko spoprijeti. Predsednik se je odzval šele pet dni po Marii, pred orkanom pa je Portoriku sporočil: "Z vami smo."

Zvezna agencija za posredovanje v izrednih razmerah (Fema) ima v Portoriku in na Ameriških Deviških otokih 700 koordinatorjev, pomoč pa deli skupaj 10.000 zveznih uslužbencev. Po kritikah, da Washington ne dovoli dovoza pomoči s tujimi ladjami, čeprav je pri Teksasu in Floridi ravnal drugače, je proti Portoriku odplula amfibijska bojna ladja Kearsarge, ki dovaža pomoč, marince in helikopterje.