Trumpovo močno opiranje na Bannona so številni označevali za nevarno. Foto: Reuters
Trumpovo močno opiranje na Bannona so številni označevali za nevarno. Foto: Reuters
Bannon je v svet za nacionalno varnost prišel povsem brez izkušenj v politiki in obrambi. Foto: Reuters

Trump je tudi degradiral svetovalca za domovinsko varnost Toma Bosserta, čigar vloga je zdaj manjša, navaja Bloomberg.

Po novem se bosta odbora sveta za nacionalno varnost znova tudi redno udeleževala direktor obveščevalne službe Dan Coats in načelnik generalštaba ZDA, general Joseph Dunford, ki sta konec januarja v korist Bannona izgubila svoj stalni stolček v odboru.

Pomembno vlogo pri preureditvi sveta za nacionalno varnost naj bi imel Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Herbert Raymond McMaster, general s tremi zvezdicami, ki je po škandalu zaradi stikov z ruskim veleposlanikom zamenjal generala Michaela Flynna.

McMaster v nasprotju s Flynnom ali Bannonom pred imenovanjem ni imel nobene povezave s Trumpom. Prav tako ne velja za ideološkega skrajneža, ampak za pragmatičnega zagovornika tradicionalnih republikanskih izhodišč v zunanji in varnostni politiki.

Iz Breitbarta v Belo hišo
Bannon, nekdanji vodja kontroverznega, skrajnodesničarskega portala Breitbart News, sicer priljubljenega čtiva belopoltih zagovornikov rasne nadvlade, je ob nastopu Trumpovega predsednikovanja dobil mesto v glavnem odboru sveta za nacionalno varnost, zaradi česar je bil Trump deležen hudih kritik kongresnikov in strokovnjakov za zunanjo varnost.

Bannon, brez vsakršnih izkušenj na področju nacionalne varnosti ali politike, je stopil v najbolj posvečen krog in dobil v svetu celo višji status od vodje generalštaba. Svet za nacionalno varnost svetuje predsedniku ZDA pri najpomembnejših zunanjepolitičnih in varnostnih vprašanjih, običajno pa ga sestavljajo generali ali drugi višji predstavniki vojske.

Bannon je bil do zdaj eden najožjih Trumpovih svetovalcev (na Belo hišo so celo leteli očitki, da jo v bistvu vodi prav Bannon, Trump pa je samo lutka), zaradi svoje podpore skrajno desnim gibanjem v ZDA pa je veljal tudi za najbolj kontroverznega.