Trump je Comeyja hvalil, ko je tik pred volitvami oznanil, da spet odpira preiskavo elektronske pošte Trumpove takratne tekmice Hillary Clinton, še januarja ga je pozival, naj ostane na položaje, zdaj pa ga je odstranil z njega. Foto: Reuters
Trump je Comeyja hvalil, ko je tik pred volitvami oznanil, da spet odpira preiskavo elektronske pošte Trumpove takratne tekmice Hillary Clinton, še januarja ga je pozival, naj ostane na položaje, zdaj pa ga je odstranil z njega. Foto: Reuters
James Comey
Comey je nagovarjal agente FBI-ja v Los Angelesu, ko mu je sodelavec predal sporočilo, da so ga odpustili. Comey naj bi se zasmejal, saj je mislil, da gre za šalo, poroča BBC. Foto: Reuters
Trump odpustil direktorja FBI-ja Comeyja
Trump odstavil direktorja FBI-ja

Trump je odločitev o zamenjavi Comeyja sprejel na priporočilo pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa in njegovega namestnika Roda Rosensteina. Sessions je namreč po Trumpovih besedah menil, da Comey ne more učinkovito voditi FBI-ja. "FBI je ena najbolj cenjenih in spoštovanih ustanov naše države in danes je nov začetek za kronski dragulj policije. Iskanje novega direktorja FBI-ja se začenja nemudoma," je sporočila Bela hiša.

Trump: Comey je izgubil zaupanje
Trump pa je v sredo, dan po sprejeti odločitvi, v seriji tvitov zapisal, "da je Comey izgubil zaupanje vseh v Washingtonu, tako republikancev kot tudi demokratov. Ko se stvari umirijo, mi bodo hvaležni". Nekaj ur kasneje pa je Trump v Ovalni pisarni Bele hiše, kjer se je srečal s starosto ameriške zunanje politike Henryjem Kissingerjem, novinarjem dejal, da "Comey preprosto ni dobro opravljal svojega dela".

Trumpova administracija je sicer pred tem sporočila, da je razlog za Comeyjevo odstavitev njegovo vodenje preiskave elektronske pošte nekdanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton. Comey je 3. maja po poročanju BBC-ja pred senatnim pravosodnim odborom tako izjavil, da je glavna pomočnica Hillary Clinton Huma Abedin svojemu takratnemu možu Anthonyju Weinerju poslala "več sto tisoč delov" uradne elektronske pošte, "med katerimi so nekateri vsebovali zaupne podatke". FBI je pozneje kongresu priznal, da to ni res in da je Huma Abedin možu poslala le nekaj delov pošte za tiskanje.

Comey med demokrati sicer ni priljubljen, saj ga delno krivijo, da je njihova kandidatka novembrske volitve izgubila. Comey je namreč razburil del ameriške javnosti in politike 11 dni pred volitvami, ko je dejal, da FBI spet odpira preiskavo glede elektronske pošte Hillary Clinton, medtem ko je nekaj mesecev prej, natančneje julija, dejal, da bi morali primer zaključiti brez vlaganja obtožnice.

Comey preiskoval povezave Trumpa z Rusijo
Demokrati, ki nimajo zaupanje v Comeyja, sicer republikanca, pa zdaj pravijo, da je bil odstranjen z mesta direktorja FBI-ja, ker je njegov urad preiskoval domnevne povezave med Trumpovim taborom in Rusijo pred volitvami.

Vodja senatnih demokratov Charles Schumer je kmalu po novici o Comeyjevi odstranitvi zahteval imenovanje posebnega tožilca za preiskavo domnevnega ruskega vpletanja v volitve, ker naj bi sicer javnost sumila, da je presenetljiva odstranitev Comeyja poskus prikrivanja resnice.

Trump Schumerja označil za "cmero"
Vodja senatne večine Mitch McConnell pa je gladko zavrnil pozive po posebnem tožilcu, ker bi naj to oviralo preiskave, ki so že v teku. Sicer pa je demokrate vprašal, zakaj se pritožujejo, saj so sami trdili, da nimajo več zaupanja v Comeyja. Trump je voditelja senatnih demokratov Schumerja v tvitu napadel kot cmero, ki se pritožuje nad odstavitvijo, čeprav je sam trdil, da nima zaupanja v Comeyja.

Ameriška televizija CNN je poročala, da je FBI tik pred napovedjo Comeyjeve odpustitve dobil nalog za zaplembo poslovnih dokumentov nekdanjega Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna, ki je moral odstopiti zaradi laganja o svojih zvezah z Moskvo.

Comey je v kongresu javno povedal, da FBI preiskuje morebitne povezave med Rusijo in Trumpovo kampanjo in bo vodil preiskavo vse do konca, kakršen koli že bo. Trump je v torkovem pismu sicer zatrdil, da mu je Comey večkrat zagotovil, da ni predmet preiskave, vendar pa demokrati že obujajo spomin na afero Watergate in predsednika Richarda Nixona, ki je leta 1973 odpustil posebnega tožilca, ki je preiskoval afero.

Trump je Comeyja izmenično kritiziral in hvalil. Še januarja letos ga je prosil, naj ostane na položaju, torkovo odločitev, da ga odpusti, pa je utemeljil s potrebo po obnovi zaupanja v FBI. Zaradi tega demokrati dvomijo o Trumpovi resnični motivaciji. "Comey je naredil veliko škode FBI-ju, vendar pa čas in način Trumpove poteze namigujeta na to, da čuti vročino preiskave ruskega vpletanja v volitve," je dejal nekdanji tiskovni predstavnik Clintonove Brian Fallon.

Zaskrbljeni tudi nekateri republikanci
Do Trumpove odločitve so kritični tudi nekateri republikanci. Senator iz Arizone John McCain, ki je izrazil razočaranje nad Trumpom, ker naj bi bil Comey pošten in časten človek, želi poseben kongresni preiskovalni odbor glede domnevnega vplivanja Rusije na volitve.

Predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti republikanec Richard Burr iz Severne Karoline je izrazil veliko skrb zaradi časa in utemeljitve Trumpove odločitve, tako kot McCain pa je hvalil Comeyja.

Odslužil štiri leta od 10-letnega mandata
Na položaj z 10-letnim mandatom je Comeyja, ki je imel sloves nepristranskega človeka, leta 2013 imenoval predsednik Barack Obama. Zaslovel je leta 2004, ko je Albertu Gonzalesu, pravniku Bele hiše v času predsednikovanja Georgea Busha mlajšega, preprečil dostop do pravosodnega ministra Johna Ashcrofta v bolnišnici zaradi podpisa podaljšanja nezakonitega programa nadzora in prisluškovanja Američanom brez sodnih nalogov.

Comey je tako šele drugi direktor FBI-ja v zgodovini, ki je bil odpuščen. Prvega, Williama Sessionsa, je leta 1993 zaradi poneverb in izogibanja davkom odpustil Bill Clinton.

Trump odpustil direktorja FBI-ja Comeyja
Trump odstavil direktorja FBI-ja