Trump, ki bo položaj predsednika ZDA zasedel 20. januarja, je nepotrjena poročanja medijev o občutljivih informacijah, ki naj bi jih Rusi imeli o njem, že odločno zavrnil. Foto: EPA
Trump, ki bo položaj predsednika ZDA zasedel 20. januarja, je nepotrjena poročanja medijev o občutljivih informacijah, ki naj bi jih Rusi imeli o njem, že odločno zavrnil. Foto: EPA

Kot ugotavlja zadnja anketa univerze Quinnipiac, le 37 odstotkov Američanov podpira dejanja Donalda Trumpa po izvolitvi in pred prevzemom položaja, 51 odstotkov pa tega, kar dela, ne odobrava. V isti anketi delo predsednika Baracka Obame odobrava oziroma podpira 55 odstotkov Američanov, kar je njegov najboljši rezultat v anketi Quinnipiac v zadnjih sedmih letih. 39 odstotkov Američanov Obami nasprotuje.

Moskva
Uradna Moskva vztrajno zanika, da se je vpletala v potek ameriških predsedniških volitev. Foto: EPA

Gre za poročila o nepotrjenih obveščevalnih informacijah. Portal Buzzfeed je tako poročal, da naj bi Rusija Trumpa v šahu držala z zelo kočljivimi informacijami, ki pravijo, da so Rusi Trumpa med obiskom Moskve posneli v hotelski sobi s prostitutkami, ki jim je naročil, naj urinirajo na posteljo, ker sta prej v njej med obiskom Moskve spala predsednik ZDA Barack Obama in prva dama Michelle. Buzzfeed je sicer objavil pripis, da informacije ni mogoče preveriti.

"Lažne novice – popoln politični lov na čarovnice," se je na družbenem omrežju odzval Trump. Njegov odvetnik Michael Cohen je zagotovil, da gre za popolne neumnosti, butaste lažne novice, s čimer bi bilo treba prenehati, ker gre za norčevanje iz javnosti. "Jasno je, da gre za domišljijo nekoga v upanju, da jo bodo liberalni mediji pograbili in objavili," je dejal Cohen.

Trump obveščen o informacijah
Ameriška televizija CNN je v torek poročala, da so vodje obveščevalnih agencij Trumpu v petek izročili osebne in finančne informacije, ki so jih Rusi zbrali o njem, vendar jih niso objavili. Isto poročilo so dobili tudi Obama in kongresni voditelji.

Obveščevalci naj bi Trumpu dali jasno vedeti, da imajo Rusi kočljive informacije tako o njem kot o nekdanji demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton, objavljali pa da so le tisto, kar je škodovalo njej. Poleg tega naj bi odkrili tudi, da so Trumpovi podporniki ali sodelavci prek posrednikov izmenjevali informacije z Rusi med kampanjo.

Podatki o občutljivih ruskih informacijah naj bi bili tako del zaupnega poročila o domnevnem vmešavanju Rusije v ameriške predsedniške volitve, poroča BBC. Ameriške obveščevalne službe sicer niso javno sporočile ali objavile ničesar, kar bi potrdilo navedbe o občutljivem materialu, ki naj bi ga Rusi imeli glede Trumpa.

Obtožbe in zanikanja
Vrstijo se obtožbe in zanikanja in trenutno ni jasno, ali gre res za rusko početje, za maščevanje ameriških obveščevalnih agencij Trumpu, za delo demokratskih operativcev ali za kaj drugega.

Ameriški obveščevalci naj bi informacije dobili od nekdanjega britanskega agenta tajne službe MI-6, ki so ga najeli tako republikanci kot demokrati, da opravi preiskavo Trumpa. Ta neimenovani Britanec, ki mu ameriški obveščevalci zaupajo, je po besedah legendarnega raziskovalnega novinarja Carla Bernsteina, ki je razkrival afero Watergate, nekako prišel do tega, kar naj bi imeli Rusi.

Kremelj: Rusija nima kompromitirajočih informacij
Kremelj je medtem že zanikal trditve, po katerih naj bi Rusija zbirala kočljive informacije o Trumpu. "Kremelj nima kompromitirajočih informacij o Trumpu," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Moskvi pravijo, da gre za trditve, katerih cilj je škoditi njenim odnosom z Washingtonom. Peskov je zanikal tudi trditve, da je Kremelj škodljive informacije zbral o Hillary Clinton. Kot je dejal, se Kremelj ne ukvarja z zbiranjem kompromitirajočih informacij.

Dejal je, da gre pri vsem skupaj za šund, na katerega se je treba odzvati z določeno ravnjo humorja. A je hkrati poudaril, da je vse skupaj pokazalo, da so ljudje, ki spodbujajo histerijo, da bi ohranjali ozračje lova na čarovnice.

Trump pod pritiskom
Trump je bil v zadnjih tednih pod pritiskom, da potrdi ugotovitve ameriških obveščevalnih služb, ki sporočajo, da je za vdore v elektronsko pošto Demokratske stranke med predsedniško kampanjo odgovorna Rusija. Uradna Moskva naj bi odredila vmešavanje, da bi tako pomagali Trumpu na volitvah.

Trump sicer ni izrecno dejal, da se strinja z ugotovitvami obveščevalnih služb, pred srečanjem z njihovimi vodji pa je te službe celo kritiziral. "Gre za iste ljudi, ki so trdili, da ima Irak orožje za množično uničenje," je govoril Trump. Po srečanju z vodilnimi obveščevalnih služb pa je konec preteklega tedna dejal, da te ljudi močno spoštuje, čeprav je obtožbe o ruski pomoči še naprej zanikal. Rusija vmešavanje v ameriške volitve zanika, ZDA pa je obtožila, da zoper njo vodi lov na čarovnice.

Ameriški kongresniki so doslej za poskus vpletanja v volitve obtoževali le Rusijo in niso omenjali možnosti, da je ta sodelovala s komer koli na ameriški strani. V torek pa je demokrat Ron Wyden kot prvi senator odkrito omenil možnost povezav med Trumpovo kampanjo in Moskvo.

Wyden je direktorja Zveznega preiskovalnega urada FBI Jamesa Comeyja na zaslišanju o ruskem početju v odboru za obveščevalne dejavnosti vprašal, ali FBI preiskuje obtožbe o sodelovanju Trumpove kampanje in Rusije. Comey mu je odvrnil, da tega na odprtem zaslišanju ne more komentirati. Republikanec Lindsey Graham iz Južne Karoline je sicer medijem povedal, da po njegovem mnenju takšna preiskava že poteka.

Kot ugotavlja zadnja anketa univerze Quinnipiac, le 37 odstotkov Američanov podpira dejanja Donalda Trumpa po izvolitvi in pred prevzemom položaja, 51 odstotkov pa tega, kar dela, ne odobrava. V isti anketi delo predsednika Baracka Obame odobrava oziroma podpira 55 odstotkov Američanov, kar je njegov najboljši rezultat v anketi Quinnipiac v zadnjih sedmih letih. 39 odstotkov Američanov Obami nasprotuje.