Revija Time je Donalda Trumpa v sredo imenovala za osebnost leta. Foto: Reuters
Revija Time je Donalda Trumpa v sredo imenovala za osebnost leta. Foto: Reuters
Scott Pruitt je vedno veljal za velikega sovražnika EPE. Foto: Reuters
Trump svoji hčerki Ivanki namenja veliko vlogo v tranzicijski in svetovalni ekipi, a očitno vseeno nima dovolj vpliva na očeta, da bi ga odvrnila od imenovanja Pruitta na mesto okoljske agencije. Foto: Reuters
Manj težav s potrditvijo bo imela Linda McMahon, Trumpova izbira za vodjo uprave za malo gospodarstvo. Foto: Reuters

"Državni tožilec Pruitt je visoko usposobljen in se lahko pohvali z lepimi dosežki ... Z veseljem pričakujemo potrditev njegove nominacije," je sporočila Trumpova vodja kampanje Kellyanne Conway.

Kritiki predlagano imenovanje Pruitta, generalnega tožilca Oklahome, primerjajo z imenovanjem lisice na položaj nadzornika kokoši. 48-letni Pruitt je eden največjih kritikov EPE, je tesno povezan z energetsko industrijo in ne verjame v podnebne spremembe. Kot oklahomski generalni tožilec je bil in je vpleten v številne tožbe proti EPI zaradi regulacij okoli izpustov ogljikovodikov in onesnaževanja voda.

"Ta razprava še zdaleč ni končana. Znanstveniki še naprej ne najdejo soglasja glede stopnje in razsežnosti segrevanja in njegove povezave s človeškimi dejanji," je zapisal maja v National Reviewu.

"Pruitt grožnja obstoju planeta"
Trump je bil med kampanjo kritičen do EPE in trdil, da agencija duši podjetništvo, poleg tega pa je bil oster tudi do podnebnih pobud Obamove administracije. Ob tem je obljubil, da bo razveljavil "vsako regulacijo, ki je zastarela, nepotrebna, slaba za delavce ali v nasprotju z nacionalnimi interesi". Je pa kazalo, da je svojo retoriko vseeno malo omilil - tudi na pobudo hčerke Ivanke -, ko je pred dnevi za New York Times priznal, da obstajajo "določene povezave" med človeško dejavnostjo in podnebnimi spremembami.

"Ob tveganju, da bom zvenel dramatično, moram reči, da je Scott Pruitt grožnja obstoju našega planeta," je sporočil nekdanji svetovalec predsednika Baracka Obame Dan Pfeiffer. Senator Bernie Sanders, nesojeni demokratski predsedniški kandidat, pa je napovedal boj proti tej "žalostni in nevarni potezi" in dejal, da je Pruitt preprosto prenevaren. Z njim se strinjajo tudi drugi demokrati in pričakovati je ostre prepire v času potrjevanja nominacije.

Znanstveniki večinoma menijo, da so ogljični izpusti ključno gonilo naraščajočih temperatur in da bodo posledice podnebnih sprememb hude.

Med predlogi ustanoviteljica WWE-ja
Druga tri imenovanja, ki jih je Trump oznanil v sredo, niso sporna. Na čelo svoje prihodnje uprave za drobno gospodarstvo je predlagal Lindo McMahon, ki je s svojim možem Vincem ustanovila podjetje za poklicno rokoborbo World Wrestling Entertainment (WWE), ki ga je vodila do leta 2009, vmes je neuspešno kandidirala za zvezni senat iz Connecticuta, letos pa ustanovila podjetje Women Leadership Live, ki promovira ženske v poslovnem svetu in javni upravi. Njen mož Vince McMahon se je soočal s kritikami zaradi domnevnega izkoriščanja poklicnih rokoborcev, leta 2007 pa sta se srečala s Trumpom blizu ringa na tekmovanju Wrestlemania.

V letih 2010 in 2012 je kandidirala za zvezno senatorko iz Connecticuta in obakrat izgubila, vendar pa jo imata njena demokratska nasprotnika v dobrem spominu. Senator Sidney Blumenthal pravi, da je borka in pričakuje, da se bo na položaju agencije z letnim proračunom okoli milijarde dolarjev borila za mala podjetja. Uprava za drobno gospodarstvo predvsem izdaja posojila malim podjetjem. McMahonova je najprej podpirala nekdanjega guvernerja New Jerseyja Chrisa Christieja, nato pa Trumpa, ki mu je zagotovila več milijonov dolarjev za kampanjo.

Še en upokojeni general na vodstvenem položaju?
Trump je sporočil tudi, da bo na položaj veleposlanika na Kitajskem imenoval dolgoletnega guvernerja Iowe Terryja Brandstanda, prijatelja kitajskega predsednika Ši Džinpinga, ki ga je v svoji zvezni državi dvakrat gostil, sam pa je vodil gospodarsko delegacijo na Kitajsko. Težava Brandstanda je, da je prostozidar, ti pa so na Kitajskem prepovedani od zmage komunistične revolucije leta 1949.

Ameriški mediji poročajo, da je Trump našel tudi kandidata za ministra za domovinsko varnost. Po svetovalcu za nacionalno varnost Michaelu Flynnu in ministru za obrambo Jamesu Mattisu bo John Kelly že tretji upokojeni general v Trumpovem kabinetu. Kelly je tako kot Flynn in Mattis znan po tem, da je brez dlake na jeziku. Pred upokojitvijo je vodil južno poveljstvo ZDA, ki je zadolženo tudi za boj proti trgovini z mamili in je pristojno za taborišče Guantanamo.

Kelly bo izvajal Trumpovo politiko proti priseljencem in soodločal o vojni proti terorizmu. O zaprtih v Guantanamu nima posebej dobrega mnenja in je prepričan, da so "vsi nečesa krivi". Leta 2010 ga je zaznamovala osebna tragedija, saj je v bojih v Afganistanu padel njegov sin, vojaški poročnik Robert Kelly.