Trump je napovedal objavo svojega načrta za izraelsko-palestinsko vprašanje še pred Netanjahujevim torkovim obiskom v Beli hiši. Načrt naj bi bil zelo naklonjen Izraelu, kar bi bilo v skladu z dosedanjo ameriško politiko. Foto: Reuters
Trump je napovedal objavo svojega načrta za izraelsko-palestinsko vprašanje še pred Netanjahujevim torkovim obiskom v Beli hiši. Načrt naj bi bil zelo naklonjen Izraelu, kar bi bilo v skladu z dosedanjo ameriško politiko. Foto: Reuters

Javnost naj bi z njim seznanili še pred za torek predvidenim obiskom izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in njegovega glavnega političnega tekmeca Benija Ganca v Washingtonu.

Ameriški podpredsednik Mike Pence je v četrtek najprej sporočil, da je Trump Netanjahuja naslednji teden povabil v Belo hišo na pogovor o regionalnih vprašanjih in obetih za mir. Netanjahu je predlagal, da se na srečanje povabi tudi Ganca in ta je povabilo sprejel, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA še dejal Pence.

Trump je nato za novinarje na letalu na poti na Florido izrazil zadovoljstvo, da sredi volilne kampanje pred novimi predčasnimi izraelskimi volitvami 2. marca prideta v Washington tako Netanjahu kot Ganc. "Prihajata oba kandidata – še nikoli videno," je poudaril. V Belo hišo sta tako povabljena le predstavnika Izraela, ne pa tudi Palestincev. Po poročanju Al Džazire je Trump na vprašanje, ali so bili v stiku tudi s Palestinci, odvrnil, da "na kratko" in da bodo z njimi spet govorili čez nekaj časa.

Palestinska samoupravna oblast, ki ima delno avtonomijo na manjšem delu okupiranega Zahodnega brega, je že sporočila, da načrta ne bo sprejela. Vlogo ZDA v "reševanju" izraelsko-palestinskega vprašanja Palestinci zavračajo od ameriške odločitve o priznanju celotnega Jeruzalema, tudi dela pod izraelsko okupacijo, za glavno mesto Izraela decembra 2017, kar je v nasprotju z mednarodnim pravom.

Trump je še naznanil, da bodo najverjetneje še pred obiskom Netanjahuja in Ganca objavili omenjeni načrt. "Odličen načrt je. To je načrt, ki bi res deloval," je menil glede predloga, ki je v nastajanju že od leta 2017. Njegovo objavo so sicer že večkrat predložili.

Gospodarski del načrta naj bi bil glavni

Gospodarski del načrta je bil sicer predstavljen že junija lani, poziva pa k 50 milijardam dolarjev mednarodnih investicij za palestinska ozemlja in sosednje arabske države v naslednjih desetih letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po pričakovanjih bo načrt močno naklonjen Izraelu in naj bi mu priznal nadzor nad velikim delom zasedenih ozemelj. Palestinci medtem zahtevajo konec okupacije vseh njihovih ozemelj, ki jih je Izrael vojaško zasedel leta 1967, in vzpostavitev lastne države, kar Izrael zavrača.

Nasprotno, premier Netanjahu je napovedal celo priključitev doline Jordan in nezakonitih judovskih naselbin na Zahodnem bregu, kar bi tudi uradno pokončalo idejo o dveh državah, glede katere poznavalci pravijo, da je v praksi že nekaj časa nemogoča.

Trump je sicer večkrat dejal, da je najbolj proizraelski predsednik ZDA v zgodovini. Poleg priznanja izraelske suverenosti nad celotnim Jeruzalemom (in sirske Golanske planote) je prekinil več sto milijonov dolarjev pomoči Palestincem, Washington pa je nedavno sporočil, da izraelskih naselbin na Zahodnem bregu več ne obravnava kot nezakonite.