Ameriški predsednik je dejal, da si želi, da bi FBI pospešil preiskavo o domnevnem vmešavanju Rusije v ameriške predsedniške volitve. Foto: Reuters
Ameriški predsednik je dejal, da si želi, da bi FBI pospešil preiskavo o domnevnem vmešavanju Rusije v ameriške predsedniške volitve. Foto: Reuters
James Comey
James Comey je šele drugi direktor v zgodovini FBI-ja, ki so ga odpustili. Foto: Reuters

Kot je povedal v pogovoru za ameriško televizijo NBC, je sam sprejel odločitev, da odpusti Comeyja, in sicer še preden mu je to priporočil namestnik zveznega tožilca. Comey je vodil preiskavo o domnevnem ruskem vmešavanju v ameriške volitve in možnem tajnem dogovarjanju med Trumpovimi sodelavci v kampanji in ruskimi oblastmi. Trump je preiskavo označil za šarado.

Trump je razkril, da je Comeyja vprašal, ali preiskujejo tudi njega, in trikrat je dobil odgovor, da ne. Enkrat sta se srečala na večerji, dvakrat pa sta o tem govorila po telefonu. "Vprašal sem ga, ali je mogoče, da mi pove, ali sem del preiskave. In rekel je: Vi niste del preiskave," je povzel pogovor z nekdanjim direktorjem FBI-ja in znova poudaril, da ga FBI ne preiskuje.

Bela hiša je v sporočilu ob odpustitvi Comeyja sicer sporočila, da se je predsednik za to odločil po priporočilu najvišjih pravosodnih uradnikov, a je dal Trump v intervjuju jasno vedeti, da je bila odločitev njegova in da jo je sprejel že prej. "Odpustil bi ga ne glede na priporočila." Po njegovih besedah naj bi bil znotraj zveznega preiskovalnega urada kaos, kar naj bi bilo že splošno znano. Bela hiša je dala vedeti, da je preiskava glede Rusije "najverjetneje ena od najmanjših stvari", s katero se ukvarja FBI.

Trump je za NBC še dejal, da misli, da je zgodba o povezavah med njim in Rusijo "izmišljena" in da z njo demokrati opravičujejo svoj poraz na predsedniških volitvah.

Kljub prejšnjim drugačnim stališčem pa je Trump zanikal, da bi želel, da FBI ustavi preiskave domnevnega vpletanja Rusije v ameriške volitve. "Pravzaprav želim, da se preiskava pospeši," je dejal in dodal, da je prek odvetniške družbe republikanskemu senatorju Lindseyju Grahamu poslal pismo, v katerem je zapisano, da nima nobenih deležev v Rusiji. "Ničesar nimam z Rusijo. V Rusiji nimam nobenih naložb. V Rusiji nimam nobene lastnine. Nobenih vezi nimam z Rusijo." Ob tem je znova poudaril, da v predvolilni kampanji ni sodeloval z Rusi.

Kot poroča BBC, pa je v. d. direktorja FBI-ja Andrew McCabe v četrtek dejal, da je preiskava glede ruskega vmešavanja "zelo pomembna preiskava." Na zaslišanju pred senatnim odborom za obveščevalne službe je tudi izrazil dvom o trditvah Bele hiše, da je Comey izgubil zaupanje svojega osebja. "Lahko vam potrdim, da je imela velika večina zaposlenih globok in pozitiven odnos z direktorjem Comeyjem," je dejal McCabe.

Guardian poroča, da bodo predsednikova razkritja v intervjuju najverjetneje izzvala nove kritike. Velja namreč prepričanje, da je Trump Comeyja odpustil zaradi preiskave ruskega vmešavanja v ameriške predsedniške volitve. Ob tem v časopisu izpostavljajo neprimernost Trumpovega vprašanja Comeyju. To, da ga je vprašal, ali je sam del preiskave, sicer ni nezakonito, je pa zelo neprimerno. Nekdanji tiskovni predstavnik ameriškega ministrstva za pravosodje Matthew Miller je dejal, da je "popolnoma neprimerno, da je Trump postavil to vprašanje. Prav tako je kršitev pravil ministrstva, če je Comey nanj odgovoril."

Ko so novinarji vprašanje, ali je bilo neprimerno, da je Trump to vprašal Comeyja, postavili na brifingu v Beli hiši, je namestnica tiskovnega predstavnika Sarah Huckabee Sanders odgovorila, da po njenem ne. "Tega ne vidim kot konflikt interesov, prav tako tudi številni pravni strokovnjaki, ki so to komentirali v zadnji uri, ne." Kot še navaja Guardian, pri tem ni navedla imen teh pravnih strokovnjakov.

Po odstavitvi je Trump Comeya sicer posvaril pred curljanjem podatkov v medije. V petkovem zapisu na Twitterju je tako Trump dejal, da je "za Comeyja bolje, da ni nobenih posnetkov najinih pogovorov", poroča BBC.

Trumpova odvetnika: Ni finančnih povezav z Rusijo
Odvetnika ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Sheri Dillon in William Nelson, sta medtem objavila pismo, v katerem sta zatrdila, da razen nekaj izjem Trump ni finančno povezan z Rusijo. Ugotovitve naj bi temeljile na pregledu Trumpovih davčnih napovedi iz zadnjih desetih let. Ameriški predsednik skuša s tem utišati obtožbe o vpletanju Rusije v predsedniške volitve novembra lani v njegovo korist.

Davčne napovedi, ki jih Trump sicer kljub pozivom javnosti in medijev ne želi objaviti, naj bi kazale, da Trump ni imel prihodkov iz Rusije, prav tako pa naj on ali njegova podjetja niso dolžna ruskim družbam. Poleg tega naj nihče iz Rusije ni vložil sredstev v projekte Trumpove organizacije, Trump in njegova podjetja pa naj ne bi vlagala v Rusiji.

Je pa Trump s tekmovanjem za Miss Universe, ki je leta 2013 potekalo v Moskvi, zaslužil 12,2 milijona dolarjev, leta 2008 pa je ruskemu milijarderju za 95 milijonov dolarjev prodal nepremičnino na Floridi. V davčnih napovedih naj bi bila zapisana tudi prodaja izdelkov Trumpovih podjetij ruskim kupcem.