Trump je po izvolitvi Obamo označil za
Trump je po izvolitvi Obamo označil za "zelo dobrega človeka", zdaj pa ga obtožuje, da je ukazal prisluškovanje njegovim telefonom pred volitvami. Foto: Reuters
James Clapper
Nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti pod Obamovo administracijo James Clapper že zanikal, da bi Trumpu prisluškovali. Foto: EPA
Trumpovi privrženci zahtevajo pregon Obame

Trump je namreč na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je Obama ukazal prisluškovanje njegovim telefonom v času predvolilne kampanje, pri čemer ni predstavil nikakršnega dokaza za svojo trditev.

"Grem stavit, da bi lahko dober odvetnik naredil velik primer iz dejstva, da je predsednik Obama oktobra, tik pred volitvami, prisluškoval mojim telefonom!" je na Twitterju v soboto zapisal Trump. "Kako nizko se je predsednik Obama spustil, da je prisluškoval mojim telefonom med zelo svetim volilnim procesom. To je Nixon/Watergate. Grd (ali pokvarjen) fant!" je dodal. Watergate je bil politični škandal leta 1972, zaradi katerega je takratni predsednik Richard Nixon odstopil s položaja.

"Predsednik Donald J. Trump zahteva, kot del preiskave ruskih dejavnosti, da kongresni obveščevalni odbor uporabi svoje zmožnosti in odloči, ali so bile zlorabljene preiskovalne pristojnosti vlade leta 2016," je dejal tiskovni predstavnik Sean Spicer in dodal, da predsednik in Bela hiša zadeve ne bosta več komentirala.

Obama je obtožbe zavrnil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Njegov tiskovni predstavnik je dejal, da Obama ni nikoli "ukazal nadzora nad katerimkoli ameriškim državljanom".

Clapper zanikal prisluškovanje
Nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti pod Obamovo administracijo James Clapper je že zanikal, da bi Trumpu prisluškovali. "Nobenih prisluškovalnih dejavnosti ni bilo proti predsedniku, takratnemu novoizvoljenemu predsedniku oz. še prej kandidatu, niti proti njegovi kampanji," je dejal Clapper.

Prav tako je dejal, da ni vedel za kakršnokoli sodno odredbo za nadzor Trumpovih prostorov, ne more pa govoriti v imenu preostalih pooblaščenih služb v vladi ter državnih ali lokalnih služb. Nekdanji prvi obveščevalec je še zatrdil, da v obveščevalnem poročilu o ruskem vmešavanju v ameriške volitve ni nobenih dokazov o dogovorih med Trumpovo kampanjo in Moskvo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Trumpovi privrženci zahtevajo pregon Obame