Predsednik Trump in kralj Salman naj bi podpisala več sporazumov v skupni vrednosti okoli 150 milijard dolarjev. Foto: Reuters
Predsednik Trump in kralj Salman naj bi podpisala več sporazumov v skupni vrednosti okoli 150 milijard dolarjev. Foto: Reuters
Donald Trump in kralj Salman
Trump se je v Riadu že srečal s savdskim kraljem Salmanom. Savdska Arabija je eden ključnih zaveznikov ZDA na Bližnjem vzhodu (poleg Izraela), saj predstavlja protiutež Iranu. Foto: Reuters
Melania in Donald Trump
Ameriška prva dama Melania Trump je nosila konservativno črno obleko, ni pa si zakrila las. Enako je sicer leta 2015 storila tedanja prva dama Michelle Obama, zaradi česar jo je Donald Trump tedaj kritiziral, saj naj bi užalila gostitelje. Foto: Reuters
Trump s Savdsko Arabijo sklenil orožarski posel
Trump s Savdsko Arabijo sklenil 150 milijard dolarjev poslov

Trump je tako začel dvodnevni obisk Savdske Arabije, ki je prva postaja njegove prve, osemdnevne, turneje v tujini.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Trump z ženo Melanio zjutraj pristal na letališču v Riadu, po pristanku pa ju je sprejel savdski kralj Salman bin Abdulaziz. V Riadu obisk vidijo kot priložnost za obnovo odnosov z Washingtonom po več letih nekaj manj toplih odnosov v času prejšnjega ameriškega predsednika Baracka Obame.

Savdski kralj je Trumpu že podelil najvišje civilno priznanje v Savdski Arabiji, zlato medaljo kralja Abdulaziza, s katerim je uradno počastil njegovo zavzemanje za krepitev dvostranskih odnosov med državama ter "širjenje miru in stabilnosti po svetu", so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočili s savdskega dvora.

Milijardni posli, tudi orožarski
Trump in bin Abdulaziz se bosta udeležila slovesnosti ob podpisu niza ameriško-savdskih sporazumov, vključno s 100 milijard vrednim sporazumom o prodaji ameriškega orožja savdski monarhiji. Med orožarskimi sporazumi je po poročanju Reutersa tudi šestmilijardni sporazum o nakupu 150 helikopterjev Blackhawk, ki jih bodo sestavili v Savdski Arabiji.

Savdski naftni velikan Saudi Aramco pa bo v soboto podpisal za 50 milijard dolarjev sporazumov z ameriškimi podjetji, kar je po besedah izvršnega direktorja Aramca Amina Naserja del načrta diverzifikacije savdskega gospodarstva onkraj izvoza nafte.

Trumpov nagovor muslimanskim državnikom
V nedeljo bo Trump nagovoril voditelje okoli 50 muslimanskih držav. Kot je pred turnejo povedal njegov svetovalec za nacionalno varnost Herbert McMaster, namerava ameriški predsednik z govorom združiti muslimanski svet proti sovražnikom civilizacije in izraziti ameriško zavezo muslimanskim partnerjem. Trump je pred obiskom povedal, da bo voditelje muslimanskih držav pozval k boju proti ekstremizmu.

Ni še jasno, ali bodo med nagovorjenimi tudi tudi državniki iz Irana, Sirije, Libije, Somalije in Jemna, ki so med pretežno muslimanskimi državami, katerih državljanom je želel Trump z izvršnim ukazom prepovedati vstop v ZDA. Trumpovo namero so zaustavila ameriška sodišča. V Riadu po poročanju BBC-ja kljub vabilu Savdske Arabije vendarle ne bo sudanskega predsednika Omarja Al Baširja, ki je za neudeležbo navedel osebne razloge. Al Baširja preganja Mednarodno kazensko sodišče zaradi domnevnih vojnih zločinov v vojaških sporih v sudanski pokrajini Darfur, v katerem je umrlo najmanj 300.000 ljudi.

Obisk v Savdski Arabiji bo Trump v nedeljo sklenil z odprtjem centra za deradikalizacijo skrajnežev, turnejo pa bo v ponedeljek nadaljeval v Izraelu.

Nato Izrael, Vatikan, Bruselj, G7
V ponedeljek bo Trump odletel v Izrael. Obiskal bo Tel Aviv, nato pa še Jeruzalem, stopil bo tudi na ozemlje okupiranega Vzhodnega Jeruzalema, v torek pa bo bo obiskal še Betlehem na zasedenem Zahodnem bregu. V Izraelu se bo sešel z izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom in premierjem Benjaminom Netanjahujem, na palestinskih ozemljih pa s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

V sredo bo obiskal Vatikan in se sešel s papežem Frančiškom. V Bruslju se bo udeležil vrha zveze Nato, na Siciliji pa vrha skupine G7.

Trump s Savdsko Arabijo sklenil orožarski posel
Trump s Savdsko Arabijo sklenil 150 milijard dolarjev poslov