Ameriška vesoljska agencija je aprila na direktorsko mesto dobila Trumpovega kandidata, kar se že pozna pri spreminjanju programa. Foto: Reuters
Ameriška vesoljska agencija je aprila na direktorsko mesto dobila Trumpovega kandidata, kar se že pozna pri spreminjanju programa. Foto: Reuters

Program je identificiral vire spuščanja ogljika v ozračje in njegovo gibanje okrog planeta. Ameriški predsednik Donald Trump je kongresu predlagal, naj Nasa črta omenjeni program skupaj s štirimi znanstvenimi projekti o Zemlji. Ti so preživeli, spremljanje ogljika pa je bilo črtano.

Nasa je aprila namreč dobila novo vodstvo, ko je senat potrdil imenovanje Trumpovega kandidata Jima Bridenstina na mesto direktorja. Pod novim vodstvom je Nasa ukinitev programa utemeljila s pomanjkanjem proračunskih sredstev.

Ukrep ni presenetljiv, saj Trump ne verjame v podnebne spremembe in jih označuje za izmišljotino. Lani je naznanil izstop iz pariškega podnebnega sporazuma, ki usklajuje prostovoljne cilje med državami za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

ZDA sicer iz sporazuma ne morejo kar tako odstopiti in so mu zavezane slediti do leta 2020, strokovnjaki pa zdaj opozarjajo, da so zato meritve ogljikovih izpustov nujno potrebne.

Sistem GEDI gre v nebo
Nasa trdi, da njene sposobnosti nadziranja ogljika in učinka na podnebne spremembe niso prikrajšane, ker ohranja druge programe, ki se s tem ukvarjajo. Poleti bodo proti Mednarodni vesoljski postaji izstrelili nov sistem spremljanja podnebnih sprememb GEDI.