Trump (levo) je odnos z Dutertejem (desno) označil za
Trump (levo) je odnos z Dutertejem (desno) označil za "zelo dobrega". Foto: EPA

"Pravzaprav me ne moti, če želijo to storiti, prihranili bomo veliko denarja," je Trump odgovoril novinarjem na vprašanje o Dutertetjevi potezi. "Moj pogled na to je drugačen od drugih," je dodal.

Trump je dejal, da so ZDA Filipinom pomagale premagati borce Islamske države, svoj odnos s filipinskim kolegom pa je označil za "zelo dobrega". "Videli bomo, kaj se bo zgodilo," je še dejal.

Na drugi strani je ameriški obrambni minister Mark Esper Dutertejevo odločitev označil za "nesrečno". Ameriško veleposlaništvo v Manili pa je preklic dogovora označilo za "resen korak s pomembnimi implikacijami".

Duterte je odločitev oznanil v torek po tem, ko so ZDA preklicale vizum nekdanjega filipinskega policijskega načelnika, ki je vodil Dutertejevo krvavo vojno proti mamilom oziroma njihovim preprodajalcem in odvisnikom. Preklic dogovora bo pravno veljavna čez 180 dni, ameriški predstavniki pa so izrazili upanje, da lahko pride do sprememb ali preložitve odločitve.

Nekateri filipinski senatorji so hitro poskušali blokirati potezo, češ da Duterte nima pravice enostransko preklicati mednarodnih dogovorov, ki jih je ratificiral senat. Nekateri poslanci medtem opozarjajo, da bi s propadom tega dogovora tudi dva druga vojaška sporazuma, ki utrjujeta ameriško-filipinsko zavezništvo, konkretno sporazum iz leta 2014 in 1951, postala nepomembna.

Omenjeni dogovor določa pravila, po katerih ameriški vojaki delujejo na Filipinih, nekdanjem ameriškem ozemlju. Duterte je ZDA očital dvoličnost in slabo ravnanje njenih sil.

Dutertejeva odločitev bi lahko povzročila težave za ZDA v azijsko-pacifiški regiji, kjer želi Washington ohraniti močno vojaško navzočnost. Podporniki dogovorov med ZDA in Filipini pravijo, da so pomagali preprečiti kitajsko militarizacijo Južnega Kitajskega morja in da so Filipini od leta 1998 od ZDA prejeli 1,3 milijarde dolarjev vojaške pomoči.