David Friedman za Zahodni breg uporablja biblijsko poimenovanje Judeja in Samarija. Foto: EPA
David Friedman za Zahodni breg uporablja biblijsko poimenovanje Judeja in Samarija. Foto: EPA
Jeruzalem
Friedman tekoče govori hebrejsko, ima tudi prebivališče v Jeruzalemu in je, kot pravi, Sveto deželo obiskal več kot stokrat. Foto: EPA
Donald Trump
Donald Trump namerava ameriško veleposlaništvo preseliti iz Tel Aviva v Jeruzalem. Foto: EPA

57-letni odvetnik, ki je bil Trumpov svetovalec med volilno kampanjo za vprašanja ameriško-izraelskih odnosov, je zelo kritičen do dolgoletnega ameriškega cilja, rešitve spora z dvema državama. Kot piše BBC, je obenem Friedman zagovornik gradnje judovskih naselbin na okupiranih območjih na Zahodnem bregu in Vzhodnem Jeruzalemu, kar je Obamova administracija označila za glavno "oviro za mir". Po mednarodnem pravu so naselja nezakonita, čeprav to Izrael zavrača.

Ameriško veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem
Medtem ko je liberalna judovska skupina J Street iz Washingtona sporočila, da odločno nasprotuje njegovemu imenovanju, pa ga konservativci podpirajo. Konservativna Zionist Organization for America verjame, da obstaja možnost, da bo "največji ameriški veleposlanik v Izraelu do zdaj ". Trumpovo odločitev je z odobravanjem sprejel izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki z Obamo ni imel prijateljskih odnosov, poroča BBC.

Friedman se tudi zavzema za napovedano selitev veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem. Kot je sporočil, se veseli prihodnjega dela z ameriškega veleposlaništva v "večni prestolnici Izraela Jeruzalemu". Selitev veleposlaništva iz Tel Aviva sta med kampanjo tako kot Trump sicer obljubljala tudi Bill Clinton in George W. Bush, vendar sta si po prevzemu oblasti hitro premislila.

MS: Jeruzalem ni prestolnica Izraela
Trump je drugačen in poteza bo razjezila Palestince, povzročila pa bo nemir med arabskimi zavezniki ZDA in tudi nelagodje v evropskih prestolnicah, poroča STA. Izrael je vzhodni Jeruzalem zavzel v vojni leta 1967 in si ga prisvojil ter razglasil za prestolnico, česar mednarodna skupnost na čelu z Združenimi narodi ni priznala.

Tudi veleposlaništva so v Tel Avivu, kjer je desetletja že tudi ameriško. ZDA imajo sicer v Jeruzalemu poslopje konzulata in selitev ne bi bila težavna. Status Jeruzalema je eno izmed najspornejših vprašanj med Izraelom in Palestino. Vzhodni Jeruzalem bo prestolnica prihodnje palestinske države.

Kot je povedal Trump, bodo dobri odnosi Friedmana z Izraelom trdna podlaga njegove diplomatske misije. Novi ameriški predsednik je prav tako naznanil, da bo na položaj vodje kabineta prihodnjega sveta za nacionalno varnost postavil upokojenega generala Keitha Kelloga, na položaj direktorice za strateške komunikacije v istem svetu pa komentatorko televizije Fox Monico Crowley.